August 21, 2014

PETUA secara Islamik...Perlu tabah & tekad :)



Kurangkan Berat Badan Dengan Cara Islam ...
Rasulullah S.A.W  dikatakan tidak mempunyai lemak perut dengan kata lain boroi walaupun umur mencecah 63 tahun.  Baginda berkata bahawa obesity adalah punca segala penyakit.  Pendapat baginda sepakat di persetujui oleh pakar perubatan moden. Islam telah menyediakan penyelesaian dalam menangani apa masalah dan ini termasuklah macamana nak kurangkan berat badan. Anda hanya perlu ikut sunnah Rasulullah …

Berapa banyak nak makan?
Rasulullah S.A.W telah berkata bahawa perkara terburuk yang dibuat oleh anak Adam adalah mengisi perut. Rasulullah S.A.W telah mencadangkan kepada kita bahawa kita hanya perlu makan apabila lapar dan jangan sampai kenyang. Syukur Alhamdulillah Rasulullah tidak meninggalkan kita dalam kesamaran tetapi telah memberitahu berapa banyak yang kita perlu makan, dan berapa kurang yang perlu kita ambil. Perut mempunyai satu liter cecair, ini bermaksud berapa banyak  yang kita kena makan makanan yang mengandungi air hendaklah lebih kurang 333ml!!.

Berapa kali nak makan?
Mengikut sunnah tidak ada waktu pun kita dilarang makan kecuali waktu sembahyang dan puasa. Rasulullah S.A.W  dikatakan telah merendam kurma dan meminumnya pada waktu pagi iaitu masa bersarapan. Terdapat juga hadis yang mengatakan Rasulullah S.A.W makan salad selepas sembahyang asar.  Kita juga disuruh makan dulu jika makanan telah tersedia dan pada masa yang sama telah masuk waktu sembahyang isyak. Tidak waktu-waktu yang dihadkan, dengan kata lain makan apabila benar-benar lapar sahaja.

Macamana caranya nak makan?
Rasulullah S.A.W  telah berkata tentang cara duduk ketika makan “ Aku hanya duduk seperti hamba duduk dan makan seperti hamba makan”. Rasulullah S.A.W duduk diatas lantai ketika makan dan mengingatkan supaya tidak makan sambil bersandar atau ada penyokong diantara badan. Ini adalah kehebatan apa yang dikatakan oleh Baginda kita, apabila kita makan sambil bersandar , otot  dada dan belakang akan selesa dan relaks dan ini memberi kesan kepada postur badan  dan makanan yang ditelan. Posisi duduk ini adalah salah satu tanda rendah diri dan pengingatan kita kepada Allah yang memberi kita rezeki.


Rasulullah S.A.W makan dengan 3 jari, ibu jari, jari telunjuk dan jari tengah. Ini adalah untuk memastikan kita makan dengan kuantiti yang sedikit untuk menolong kita mengunyah secara sempurna menolong untuk mencernakan disamping mengelakan kita dari tercekik. Ianya juga dapat menolong kita mengetahui adakah makan itu panas atau tidak.  Ada sebab yang jelas mengapa kita dilarang untuk mengambil makanan yang terlalu panas.


Diharap anda semua dapat manafaat dari penulisan saya yang tak seberapa ini. – SUMBER

Ngomel Kakjade: berat badan dah naik mendadak2 pas beranak ni...kena kontrol pemakanan & rerajin work out ni..kasi nyah@bakorrrr itu lelemak berlebihan tersembunyi ni..uhuhuhu

August 20, 2014

Masalah...masalah...



Ngomel KakJade: syukur ...Alhamdulillah baru lepas 1 fasa yg paling mencabar di mana hero kecit bn suffered for 1 week due to viral infection...muntah2 ...cirit-birit tanpa henti selama seminggu...dimana aku juga diduga dgn perkara yg sama ditambah demam2 yang berlanjutan..1 fasa yg benar2 mencabar fizikal & minda melihat anak kecil diduga sebegitu...juga diduga dgn kesihatan hubby yg merundum nun jauh diperantauan...hanya doa tak putus2 utk yg Maha Esa agar kami terus dilindungi & dijauhi dari segala penyakit merbahaya dari diri kami....moga kami terus dikurniakan kesihatan yg tip top..berpanjangan ya Allah...In shaa Allah :)



June 24, 2014

HFMD??



My baby care's centre just texted us:

" If I close the centre over the next few days because of the outbreak of hfmd, would you all be able to find an alternate care for yr child. "

Aduhhh...berdesup jantung ku...penyakit ape kah ini di musim2 panas kering berjerebu ni?rasa dengan segera nak berlari pulang to fetch my son...apa kan daya...jarak ofis & care centre agak jauh...

Teruk sangat ke kes hfmd ni sampai perlu tutup school? Tak sedap hati ni.

Terus aku gugle infos : DI SINI


Ngomel KakJade : aduhai..risau hatiku...moga semua baik2 aje...risau sikit sebab skol dak tecit ni ber air-cond...sekejap2 dok perati jam...lambat nya masa berlalu...

ya Allah...lindungi anakku dr sebarang penyakit merbahaya..
ya Allah...dalam masa yg sama dpt call dr kampung menyampaikan perutusan yg nenek ku sedang tenat sangat2 & seperti menunggu masa utk ke 'sana'...




May 27, 2014

POWER BANK BRAND UTOO - S3 LATEST DESIGN

Yahoooo!!

Para penggemar power bank brand UTOO pasti suka kerana latest design keluar dengan wajah yg lebih comel lote...cool...ringan...& kemas...

So far akak dah jg pengguna brand ni..& memang it's recommended sebab memang best lah..!! practical & ringan, nipis & senang nk simpan dalam hand bag/pouch, hidden cable so takde lah berselirat terbelit2... 

Akak tolong jual saje...tapi tokei nye adik saye...lai lai!!! those who interested boleh skodeng2 spec di bawah: 

Warranty: 1 Year
1) Multi Color Display- Attractive multi-colors display indicate the statue of power bank
2) Built in cable-
3) Intelligent Management- Power On/Off, charge/discharge Automatically, Intelligent protection and display.
4) Somatosensory operation- Multi function control by a simple shake, reverse and tilting the power bank
5)  Crystal Appearance
6)  High Quality Battery- Same as S2, 5000mAh
7)  Size 132 L x 68.5 W x 13.7 mm H
8)  Non-working auto sleep to intelligently save power.
               
..............................................................................................
•  2.5K mAh - Can fully charge 1X smart phone. (small & cute)
•  5K mAh  - Can fully charge 2.5X smart phones.
•  10K mAh  - Can fully charge 3X smart phones.

.............................................................................................. 

Price & further enquiries required u may send to : tinie_an@yahoo.com


sangat comel..cover nye ala2 compact powder silky girl gitu..
 utlra thin ..only 6-8mm ...depend on the PB size/power.
 akak suka ..kemas.kurus.ringan.
lepas charge just selit cable biru tu kat tepi...memang cun.

Sumber foto dari incek google..Maaf ye pada empunya foto akak cilok tepek kat blog...dah tak ingat dari web mana...uhuhu...sorry...


May 9, 2014

Chicken Chop Mudah nye....versi kak Jade



Masak2 untuk hubby last few weeks sebelum beliau pulang ke perantauan orang..

Dalam banyak2 bahan..memang terlupa nak beli bread crumbs ..so sebagai alternatif akak gunapakai tepung goreng ayam serbaguna ADABI. hehe

 Alhamdulillah...tak perlu susah2 makan di luar..mencari parking bagai..


Bahan2 perap
fillet ayam - bahagian dada ayam
2 ulas bawang putih (akak tumbuk)
1 cmb sos tiram
sedikit daun oregano

Bahan2 untuk coating
1 biji telur
tepung serbaguna ADABI (pengganti bread crumbs..kena le kretif sbb masalah pelupa hihihi)

Cara2
- perap ayam dengan bahan perapan di atas (akak perap dalam 15 minit aje)
- panaskan minyak
- celupkan ayam dalam bahan coating
- gorengkan (pakai minyak banyak untuk hasilkan rupa paras yg comel.hehe)

Black Peper Sauce
3 ulas bawang putih (dikisar)
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
1 cmb kicap pekat
1/2 kiub pati ayam knorr
1/s cmt serbuk lada hitam
1/2 cawan steak sauce (akak pakai brand - classic)
1/2 cawan air
4 biji cendawan butang (dihiris nipis2...ini optional aje ye..saje nak derhaka resepi sikit hehe)
garam & gula secukup rasa
sedikit tepung jagung (untuk memekat kan kuah)

Cara2 Membuat black peper sauce
- Panaskan minyak
- tumis bawang putih
- masukkan bawang besar
- biar agak layu & bila naik bau masukkan kicap, steak sauce, pati ayam,
 - masuk kan tepung jagung & masak sehingga kuah agak pekat
- masukkan gula & garam secukup rasa

angkat dan tuangkan diatas ayam..& ready to eat..jommmsss!!


Oh...few days after..
masak nasi lemak sebagai breakfast
menu biasa2 aje
tapi kali ni akak masukkan bawang besar di dalam nasik
memang sedap & wangi

 nasi lemak berhalba, berhalia & berbawang... 
kasi zoom sikit! ;)