June 24, 2014

HFMD??



My baby care's centre just texted us:

" If I close the centre over the next few days because of the outbreak of hfmd, would you all be able to find an alternate care for yr child. "

Aduhhh...berdesup jantung ku...penyakit ape kah ini di musim2 panas kering berjerebu ni?rasa dengan segera nak berlari pulang to fetch my son...apa kan daya...jarak ofis & care centre agak jauh...

Teruk sangat ke kes hfmd ni sampai perlu tutup school? Tak sedap hati ni.

Terus aku gugle infos : DI SINI


Ngomel KakJade : aduhai..risau hatiku...moga semua baik2 aje...risau sikit sebab skol dak tecit ni ber air-cond...sekejap2 dok perati jam...lambat nya masa berlalu...

ya Allah...lindungi anakku dr sebarang penyakit merbahaya..
ya Allah...dalam masa yg sama dpt call dr kampung menyampaikan perutusan yg nenek ku sedang tenat sangat2 & seperti menunggu masa utk ke 'sana'...




May 27, 2014

POWER BANK BRAND UTOO - S3 LATEST DESIGN

Yahoooo!!

Para penggemar power bank brand UTOO pasti suka kerana latest design keluar dengan wajah yg lebih comel lote...cool...ringan...& kemas...

So far akak dah jg pengguna brand ni..& memang it's recommended sebab memang best lah..!! practical & ringan, nipis & senang nk simpan dalam hand bag/pouch, hidden cable so takde lah berselirat terbelit2... 

Akak tolong jual saje...tapi tokei nye adik saye...lai lai!!! those who interested boleh skodeng2 spec di bawah: 

Warranty: 1 Year
1) Multi Color Display- Attractive multi-colors display indicate the statue of power bank
2) Built in cable-
3) Intelligent Management- Power On/Off, charge/discharge Automatically, Intelligent protection and display.
4) Somatosensory operation- Multi function control by a simple shake, reverse and tilting the power bank
5)  Crystal Appearance
6)  High Quality Battery- Same as S2, 5000mAh
7)  Size 132 L x 68.5 W x 13.7 mm H
8)  Non-working auto sleep to intelligently save power.
               
..............................................................................................
•  2.5K mAh - Can fully charge 1X smart phone. (small & cute)
•  5K mAh  - Can fully charge 2.5X smart phones.
•  10K mAh  - Can fully charge 3X smart phones.

.............................................................................................. 

Price & further enquiries required u may send to : tinie_an@yahoo.com


sangat comel..cover nye ala2 compact powder silky girl gitu..
 utlra thin ..only 6-8mm ...depend on the PB size/power.
 akak suka ..kemas.kurus.ringan.
lepas charge just selit cable biru tu kat tepi...memang cun.

Sumber foto dari incek google..Maaf ye pada empunya foto akak cilok tepek kat blog...dah tak ingat dari web mana...uhuhu...sorry...


May 9, 2014

Chicken Chop Mudah nye....versi kak Jade



Masak2 untuk hubby last few weeks sebelum beliau pulang ke perantauan orang..

Dalam banyak2 bahan..memang terlupa nak beli bread crumbs ..so sebagai alternatif akak gunapakai tepung goreng ayam serbaguna ADABI. hehe

 Alhamdulillah...tak perlu susah2 makan di luar..mencari parking bagai..


Bahan2 perap
fillet ayam - bahagian dada ayam
2 ulas bawang putih (akak tumbuk)
1 cmb sos tiram
sedikit daun oregano

Bahan2 untuk coating
1 biji telur
tepung serbaguna ADABI (pengganti bread crumbs..kena le kretif sbb masalah pelupa hihihi)

Cara2
- perap ayam dengan bahan perapan di atas (akak perap dalam 15 minit aje)
- panaskan minyak
- celupkan ayam dalam bahan coating
- gorengkan (pakai minyak banyak untuk hasilkan rupa paras yg comel.hehe)

Black Peper Sauce
3 ulas bawang putih (dikisar)
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
1 cmb kicap pekat
1/2 kiub pati ayam knorr
1/s cmt serbuk lada hitam
1/2 cawan steak sauce (akak pakai brand - classic)
1/2 cawan air
4 biji cendawan butang (dihiris nipis2...ini optional aje ye..saje nak derhaka resepi sikit hehe)
garam & gula secukup rasa
sedikit tepung jagung (untuk memekat kan kuah)

Cara2 Membuat black peper sauce
- Panaskan minyak
- tumis bawang putih
- masukkan bawang besar
- biar agak layu & bila naik bau masukkan kicap, steak sauce, pati ayam,
 - masuk kan tepung jagung & masak sehingga kuah agak pekat
- masukkan gula & garam secukup rasa

angkat dan tuangkan diatas ayam..& ready to eat..jommmsss!!


Oh...few days after..
masak nasi lemak sebagai breakfast
menu biasa2 aje
tapi kali ni akak masukkan bawang besar di dalam nasik
memang sedap & wangi

 nasi lemak berhalba, berhalia & berbawang... 
kasi zoom sikit! ;)




May 6, 2014

Tips Elak Pencuri / Penyamun / Perogol Dengan Hanya Menggunakan 'Alarm' Kereta



Tips ini sangat berguna bagi mengelakkan ancaman pencuri penjenayah atau perogol. Meskipun kadar jenayah makin menurun namun setiap orang perlu berwaspada sepanjang masa.

Bunyi sangat kuat dan jarak alarm yang mampu dicapai dengan kereta yang diletakkan di parking tanpa perlu menambah kos lain, adalah efektif kepada semua rakyat.

Jangan lupa doa dan tawakal juga kepada Allah mohon perlindunganNya setiap masa untuk menjaga diri keluarga dan harta benda.


Baca tips di bawah sepenuhnya :


LETAKKAN KUNCI KERETA DI TEPI KATIL SEWAKTU HENDAK TIDUR.

Beritahu isteri, anak2, jiran2, ibubapa, adik beradik dan sesiapa saja supaya letakkan Kunci kereta mrk di tepi katil sewaktu hendak tidur.

Sekiranya terdengar bunyi bising di luar rumah atau ada org cuba memasuki rumah, tekan saja butang panik. Alarm kereta akan berbunyi dan hon juga akan terus berbunyi sehinggalah ianya di offkan atau bateri habis. Ianya adalah sistem alarm sedia ada.

Boleh didengari di mana2 saja dlm rumah. Berkesan jika kereta diletakkan di depan rumah atau dlm garaj. Bila alarm keteta berbunyi ketika seseorang itu cuba memasuki rumah, tentu pencuri/perogol tersebut tidak akan tunggu lama.

Beberapa saat kemudian semua jiran akan membuka tingkap dan menjenguk keluar untuk melihat siapa yg berada di luar dan sudah tentu penjenayah tak mahu perkara itu terjadi.

Dan ingat untuk membawa kunci keteta ketika berjalan ke kereta di tempat letak kereta. Cara yg sama boleh digunakan.

Share dgn semua orang. Ia boleh menyelamatkan nyawa atau dari jenayah rogol. Juga berguna untuk tujuan kecemasan spt serangan jantung di mana talipon tidak dpt digunakan.


TLG SEBARKAN WALAUPUN ANDA TELAH MEMBACANYA SEBELUM INI. SEBAGAI PERINGATAN.


Sumber SINI

May 5, 2014

Kereta Baru


Hmm..lagi lagi cerita pasal si hero kecit ni
mesti auntie2 uncle2 semua dah jemu asyik dengo cerita hero ni kan?
hihihihi

takpe...
yg penting jika usia blog ini panjang dapat lah si hero mengimbau kembali
sejarah zaman kecit-comei beliau di sini
hehehe

udah alang2 hubby balik Mesia (cuti agak lama kali ini)
maka nya kami plan cari stroller baru utuk si hero
(yang lama terasa mau let go aje...ade sape2 mau beli?hehe)

Plan asal nak beli yg jenis freindly & light, more practical gitu
tapi last minutes plan telah bertukar

kami harus menitikberatkan keselesaaan & 'kelasakan' si hero
hero adalah jenis yg tak suka duduk berlama2 di dalam stroller
jenis yg tak reti duduk diam
beliau seorang yg hyper active
suka melompat2, meronta2 ke kiri kanan depan belakang
maka stroller jenis yg agak bulky & gagah
which presentable with the armrest adalah menjadi keutamaan kami


touch up terakhir
gigih ayah memasang tayar
taDaaa
dah siap   
 yes!!!
mari tite test drive! jomss!!
hepi nye naik kereta baru!
bahan bukti budak yg tak reti diam 
udah tide in safety belt tu..
(tapi disebakan test drive aje maka belt tu dilonggarkan aje)
 mana ada reti duduk elok2
ade aje aksi dia
hehehe
 kalu dapat duduk elok2 gini
memang heaven lah ibu & ayah dia..
hihihihi


~~~~~~~~~~~~~~~~

stroller lama dalam kenangan..

 ini stroller lama
still elok
tapi hero dah tak suka
maybe makin sempit
disebabkan badan beliau yg makin mengembang


napa penting nya armrest di stroller si hero ni?
bukti nye lihat lah..
memang gitu cara duduk dia dalam stroller
bersandar tu cuma untuk hilang lelah seminit dua aje
hiks!

ngomel Kakjade: sedang berfikir2 ni..nak simpan untuk adik beliau  or let go aje stroller lama si biru ni..?
ada ke sape2 nak beli ni?ahaks!