February 2, 2015

Siri Masakan - Pudding Triffle, Cheese Cake, Mini Pizza, Banana Cheese, Serawa Labu


rindu nye pada blog kesayangan ni
kekangan masa menyebabkan beliau terabai

Tak tau nak start entry mana satu..dari ceruk mana dulu 
banyak cerita suka duka bahagia derita gembira...cewahh



just start dengan pembuka selera ya

PUDDING TRIFFLE
lapis atas (A)
1 tin koktail buah
sepeket jelly (brand nona)

lapis tengah (B)
3cmb tepung custard
 secubit garam
1 tin susu cair (akak pakai Carnation)
1 tin air
1/2 cawan gula

lapis bawah(C)
swiss roll (dipotong & disusun rapat2 & direnjis2 sedikit air koktail buah)




 sempoi aje pung (abai kan hero separa bogel di atas)
buat 3 layer aje - KEK, PUDING custard & jelly + koktail, 
lembut lentok-meliuk2
nak makan kena cedok dengna sudu atau senduk
hasil tak berseni ku..
biar buruk di mata ...sedap di tekak..kih4

88===========================================================88
CHEESE CAKE 

Bahan2 kek
250gm cream cheese
1 biji telur
1/2 cawan susu pekat
1cmt parutan lemon
sedikit esen vanila

Bahan2 dasar
setengah peket digestive biscuit
1/4 butter untuk digaul bersama biskut

Cara
-hancurkan biskut digestive & digaul bersama butter (agak2 boleh dikepal)
- then simpan sebentar di dalam peti ais

- campurkan kesemua bahan untuk membuat cake & putar selama +-5-10minit
- angkat & tuangkan ke atas lapisan dasar (biskut)
- bakar (1 jam) if kukus (45 minit)
akak suka buat dua versi - KUKUS & BAKAR
tapi tekak lagi suka kukus
berbanding oreo & digestive - 
akak lagi suka digestive biscuit disebabkan teksturnya yg lembut
 ini versi bakar..
ini versi kukus
 ini pun versi kukus...
sedap..moist2 gitu

88=======================================================88

MINI PIZZA
bahan2 sila jenguk2 di bawah ya
v
v
 roti slice yg tak habis jangan dibuang
boleh di re-cycle untuk sesuatu yang melazatkan
Mulakan dengan Bismillah...
 filling - adalah kesemua bahan2 di atas yg telah di potong2
teburkan sedikit sos tomato puri (jika tiada tomato sos pun boleh saje)
hiaskan dengan bahan2 lebihan
jika suka boleh juga ditambah ikan bilis & sebagainya ikut selera memasing


88=================================================88
BANANA CHEESE+CHOCOLATE RICE

ini versi kak Jade
pisang berangan / pisang emas rasa lebih enak
tapi ikut selera masing2

8 biji pisang berangan digoreng
sedikit susu pekat
cheese (parutan cheese)
chocolate rice

sedap dimakan semasa panas2
dah sejuk...feel & taste agak 'kureng' sikit..

88=============================================88
SERAWA LABU

separuh labu dipotong dadu
gula kabung/gula merah
1 tin susu creamer 
2 cmb sagu
daun pandan sebagai pewangi
air


Sekian sessi masak-masak mengikut selera tekak...


December 19, 2014

Rabbit Fun Land, Broga

Dapat information tempat menarik ni pun selepas terbaca blog KAKAK CANTIK ni

Disebabkan little hero suka dengan apa2 saja yang berupa- paras rabbit
maka pada 13/12 before depart to PD aku telah bawa si little hero ke sini

Keseluruhan bagi aku tempat ni menarik untuk dikunjungi terutama untuk kanak2
mendedahkan mereka kepada sesuatu benda baru secara live - melihat, menyentuh, bermain.
Of course lah binatang yang terdapat juga limited...yang penting misi aku nak bawa little hero bergurau-senda dengan rabbit tercapai.

Tapi..bagi anak2 yang ada masalah athma @ semput pada pendapat aku, amatlah digalakkan memakai face mask untuk mengelakkan habuk2 hama yang berterbangan dari binatang2 yang terdapat di sini.


Tiket : Adult & Children : RM5/pax
Operating hours : 9.00am - 6.30pm

Macam mana nak pergi ye?
Bila masuk saje pekan SEMENYIH tu terus awak menghala ke BROGA ya
(sebelum Bukit Broga)
 err sorry ya Noor Atikah..pinjam tepek foto ni kt sini..
akak tak sempat nk snap foto kat entrance disebabkan hero yang tak reti duduk diam2


Jom le skodeng FUN LAND ni
location not bad..ok lah tak jauh sangat & tak dekat sangat dr Shah Alam ni

 permulaan yang bagus
elok saje si hero berjalan2 santai dengan payung ceti nya
kebetulan cuaca agak panas..berpayung sakan si hero
my mom feeding the cuties goat haha
haii opah nak gi mana tu?
boleh yong follow?
(skrip si putih 2 eko ni kat my mommy) kih4
 entah la...mata aku nampak seperti banyak pula kambing berjenis2 di mana2 sahaja

 haiii yong..nak gi mana tu??
(gamaknye itu ler soalan dari 2 eko comel lote ni kat akak ni..)
yang kiut-miut ni ...kijang rasa nya  
 haiii!!!
comel tak kak tonn?
jambul yang mahal tu..
pemanis kata nya..kah3
poney ride pun ada
tapi tak dapat nk ride pun
sebabnya..si hero takut bunyi-bunyian garau si kuda dengan ekor yang melibas2 tu


angsa pun ada
gemuks-gebu-tembun aje korang yer!

 selepas meliaht & terdengar saje bunyi binatang yang pelik2
mengaum, mengembek,.menguak dan segala bagai bunyi
si kecit mula kecut perut
mula la melompat minta di dukung aje..haii la hero
rasa nak patah pinggang membawa hero yang udah 13kg itu..huk4

 tengok lah tu
semakin kuat bunyi-bunyian binatang2 semua tu makin kuat pula dia peluk tengkuk ibu nya
parahhh ni...kena ajar selalu buat 'site visit' binatang2 ternakan ni..
hahaha 
 tapi..bila nampak aje rabbit mula la meronta2 minta turun
terus terjun nak bermain2 dengan rabbit
seronok hero kasi feeding rabbit
jinak2 rabbit2 nya...
asal sumbat je makan
asal makan je sumbat
kih4

cik tam ni pun gebus montoks.geram.
si hero kecit takut
naik jambatan gantung ni
(sebelah kandang rabbit tu je pun)
so kasi abang sepupu beliau aje yang beronggeng2 solo2 atas jambatan tu


Ngomel Kak Jade:
belek2 hp...tak banyak pula foto2 yang diambil sebab penat berdukung saje (si hero ni takut pada bunyi-bunyian binatang2 kat sini). Tak sempat nak rakam video klip bagai. FUN LAND ni bagi kanak2 yang takde kampung halaman seperti si little hero ni elok juga diberi pendedahan awal melihat, menyentuh, bermain, bergurau-senda dengan binatang2 yang terdapat di sini.


December 17, 2014

NEW NISSAN X-TRAIL- MALAYSIA



Adehh...meleleh ayaq lioq i tell u..
Soooo handsome oh!!

u may get more infos at HERE



both photos credit to : HERE


Tapi...
lagi meleleh dok teringat burger MELETOP ni
suke! sebab menggunakan isi ayam fresh yg dipanggang di dalam pemanggang ajaib
malam ni nak gi order lah..!!!



December 10, 2014

HERO DAN AIR


Budak kecit dan air memang tak dapat dipisahkan
majoriti si kecil2 cilik memang suka bermain air
setuju ke idok? *sila angkat kening! aha :p

Beberapa siri si hero bermain mandi-manda di Water Park


INI DI BOYOU LAGOON WATER PARK RESORT, MALACCA
#06 & 07/10/14#
ni dikira short vacation trip plus anniversary la ye abg..?heee
(walaupun si hero kurang sihat, dengan beralih nya angin nampak terus kebah demam lepas bermain2  dgn air..heee)
(percutian singkat bersama ayah si hero & my parent)
V
V
V
V


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

INI DI GOLD COURSE, MORIB
#22/11/2014#
(of course macam biasa si hero paling happy lah...nak pula bersama para sepupu-sepapat beliau..heee)
V
V
V
V


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ini di LOST WORLD OF TAMBUN, PERAK
#30/11/2014#
juga percutian last minutes decision..hihihi
 V
V
V
V
V

 Lepas mandi-manda melawat mini petting zoo pulak...suke budak kecit ni tengok binatang :p


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

INI TERBARU DI PORT DICKSON
#13/12 ~ 14/12/2014#
juga last minutes planning ..for our mom's birthday celebration

 menu kami malam itu..terjengol kepala ikan siakap tu ha!!
warm up sebelum terjun laut..amil mood bawa hero tecit pusing2 naik kereta kuda.
acara kemuncak lah! sikit aje foto2 tepi pantai sebab memasing busy main air saje...