April 23, 2015

Storage/Organiser: Rak Rempah Ratus



Mata dah jemu melihat tema lama
maka bertukar pada citarasa/perubahan baru....


Tema lama...
rak rempah-ratus tinggi bertingkek-tingkek
jimat ruang & kemas

bagi aku storage rempah-ratus terlalu besar & tak begitu praktikal
tak kesemua rempah ratus memerlukan bekas yg besar 
seperti bunga cengkih, kulit kayu manis, lada hitam etc.. 
cepat masuk angin dan berkeladak berkutu...

=================================================


berwajah baru..
lebih manja elegan..
hahaha konon nya lah..

tapi...
entah lah
rasa ada sesuatu yang tidak kena di situ..
rasa berserabut pula..hahaha!!!!

mungkin ku perlu fikirkan sesuatu
untuk susun-atur yg lebih efektif?
any idea are most welcome :)

tapi..
aku suka bekas kaca yang hensem comel2 gini
berpadanan dengan isi kandungan rempah-ratus nya
contohnye...kerisik pun aku sumbat di dalam balang kaca cute


Ngomel KakJade: rack organiser kebanyakan akak shopping online saja...dua link ini menjadi pilihan hati - LAZADA  dan  GROUPON


Ubat Cacing: ZENTEL


1st time my little khalifah makan obat cacing

tu dia....
dah masuk umur 2 tahun 6 bulan baru 1st time makan obat cacing?
bukan lah lalai atau berlengah2..
tetapi disebabkan beliau kerap dijangkiti demam panas
kerap pula pergi 'menderma' di klinik

oh konfius ya apa relevan demam panas vs cacing?

tak ada kena-mengena pun
tapi dah alang2 pergi klinik
maka buat check up sekali lah samada ada tanda2 kecacingan
kekerapan bertanya pada dokter nampaknya my little khalifah tiada simptom2 kecacingan

Walaubagaiman pun sebagai langkah berjaga2..
usahakan juga diberi makan ubat cacing ini

(happy lah cacing ya dapat makan obat...sedap pula..hahaha!!!)
(kenapa dipanggil ubat cacing ya? kenapa tak dipanggil racun cacing?
(hahaha soalan cepu-cemas yang diri sendiri rasa konfius dengan soalan aku)

 muka happy lepas makan ZENTEL
dia minta tambah lagi ko!
sedap gamak nya.. :p
berperisa oren
wahhh untung bebudak zaman sekarang
ada pilihan perisa ya
disebabkan si hero suka oren
maka ibu berusaha mencari perisa oren
done!


Ngomel KakJade : untuk mengetahui lebih lanjut berkaitan cacing pada kanak2 anda boleh terjah ke blog ini:  DrZubaidi, PERLUKAH UBAT CACING UNTUK ANAK?



April 21, 2015

Bingka Ubi Kayu [Mudah]




OMG!! Pelupa!! Terlupa!!
Hati berduka lara kerana ke-ter-lupa-an meng-redeem AEON Rebate voucher ini...
last Sunday baru ku sedar yang ia nye sudah expired..euww..sob sob sob ;(

Maka nya mari lah terapi minda & jiwa dengan mem-bikin home-made-bingka-ubi.
apakah relevan nya?
iye...ia nya dapat mengobat hati yang berduka lara
kih5

Seronok juga bikin kuih klasik ini rupa-rupanya..
mudah & cepat saje cara penyediaannya
cumo nyo.. antaro ekau teraso malas @ rajin sajo yg akan mempengaruhi 

See...kan dah bagitau...senang saje..sambil tunggu kari siap...sambil prepare bahan2 bingka.

Bahan2
 4 cawan ubi kayu yg telah sagat (I sagat manual aje)
2 cawan santan
1 cawan gula pasir
secubit garam
esen vanila (ini optional saje)

Cara2
campurkan kesemua bahan di dalam mangkuk
kacau sebati
kemudian bakar pada suhu 170C selama sejam
sejuk kan
kendian..
ngappp lah sampai kenyang

Ngomel KakJade: menu yg sangat gembira. :)


PERNAH TERJADI?





March 17, 2015

HOME MADE PIZZA TERLAJAK LAKU



Kadang2 pernah tak rasa kehabisan idea nak makan apa? nak masak apa?
Lately kerap pula terjadi pada diri aku.
Kerap2 makan di luar pun tak lalu juga ditekak ni.
Nak masak pula...tak ramai di rumah. Serba-salah.

Sabtu lepas bangun pagi2 otak dah ligat memusing tak tahu nak makan apa.
kesudahannya buat home made pizza saje lah for breakfast.
Si kecil ni pun suka aje. Dah jadi feveret list dia home made piza ni.
Buat simple2 saje pun.
Bahan2 basic saje. Campak2 apa yang ada dalam fridge.

abaikan rupa paras yang kurang mengancam tu ya
asalkan si kecit happy...ibu pun makan senang hati
sangat2 heaven occay!
Bahan2 pun sangat basic:
roti uli sendiri, capsicum(3 colors), onion (akak pakai kaler ijo tu), cheesedale (4 slices), mozarella (topping), tomato sauce, chilli sauce, olive (black).



 alahai ...siap nak men-deco pulak si kecit ni..
kasi chance aje lah deco2 dgn round chips kalerful dia tu...

tak sampai 10 mins...licin-licau piza ibu..
Alhamdulillah...