April 18, 2014

6 soalan Imam Ghazali kepada muridnya

Sekadar Perkongsian....


Ketika Imam Al Ghazali berkumpul bersama murid-muridnya, lalu beliau bertanya;

“Apa yang paling hampir dengan kita di dunia ini?”. 

Ada murid-muridnya menjawab orang tua, guru, teman dan kaum kerabat. Semua itu benar kata Imam Ghazali tetapi yang paling hampir dengan kita adalah “mati” (Ali Imran : 185) kerana janji Allah SWT bahawa setiap yang bernyawa pasti mati.


“Apa yang paling jauh dari diri kita di dunia ini?”. 

Pertanyaan kedua Iman Ghazali. Ada yang menjawab negara China, matahari, bulan, dan bintang-bintang. Benar kata Imam Ghazali, lalu Iman Ghazali menjelaskan yang paling jauh adalah “masa Lalu” kerana walau apapun kenderaan kita, kita tetap tak boleh kembali ke masa lalu. Jagailah hari-hari kita.


“Apa yang paling besar di dunia ini?”, 

Iman Ghazali bertanya lagi. Ada yang menjawab matahari,  gunung dan bumi. Semua jawapan itu benar kata Imam Ghazali. Namun yang paling besar di dunia ini adalah “nafsu”(Al A’Raf : 179). Hati-hati dengan nafsu besar diri kita, agar jangan terjerumus ke neraka.


“Apa yang paling berat di dunia ini?”, 

pertanyaan seterusnya dari Iman Ghazali. Ada yang menjawab baja, besi, dan gajah. Benar, kata Imam Ghazali tetapi yang paling berat adalah “memegang amanah” (Al Ahzab : 72). Semua makhluk lain tidak berkesanggupan ketika Allah SWT meminta mereka untuk menjadi khalifah di dunia ini. Manusia tetap menyanggupi permintaan Allah SWT untuk memegang amanah. Namun terlampau ramai yang cuai memegang amanah berat pada diri masing-masing sehingga boleh terjerumus ke neraka.


“Apa yang paling ringan di dunia ini?”, 

pertanyaan kelima Imam Ghazali. Ada yang menjawab angin, debu, kapas dan daun-daun. Semua itu benar kata Imam Ghazali, tetapi  yang paling ringan di dunia ini adalah “meninggalkan solat”. Gara-gara kesibukan kita, mudah untuk kita meninggalkan solat.



“Apakah yang paling tajam di dunia ini?”, 

pertanyaan terakhir Imam Ghazali. Serentak murid-murinya menjawab, pedang. Benar kata Imam Ghazali, tetapi yang paling tajam adalah “lidah manusia”. Ini kerana melalui lidah, mudah bagi manusia melukakan saudaranya sendiri. – 

Wallahua’lam…

sumber: SINI


April 17, 2014

Beef Steak Mudah versi Kak Jade


Semalam tekak teringin masakan ala2 western
maka dengan gigih mencari bahan2 untuk dibuat steak

Alhamdulillah..first time buat terus menjadi..
ya Allah syukur pada-Mu kerana memudahkan niat ku utk menjamu hubby
dgn feveret food beliau ini..
maka terhasil lah steak simple kak Jade
(takde coleslaw, tp akak gantikan dgn mixed vegi & green peas)
walaupun simple yg penting kena pada tekak kami..nyammm nyamm
Alhamdulilah..seronok tengok hubby happy makan bertambah2
(oh ya hubby ku sdg bercuti & berada di Mesia rite now..yiiahoo!!!)



Bahan2 steak
3 keping daging lembu
6 ulas bawang putih (ditumbuk lumat)
1 inci halia
sedikit mixed herbs
2 cmb kicap pekat
2 cmt serbuk lada hitam
1 cmt olive oil
3 cmb sos steak

Cara2
- gaulkan kesemua bahan di atas & perap selama 3-5jam
- bakar di dalam ketuhar (ikut selera anda samda mau rare or medium or well done)

Sos Lada Steak
Bahan2
olive oil (pengganti butter)
3 ulas bawang putih (akak tumbuk lumat)
1 cmt tepung jagung
2 cmb sos tiram
5-10 biji cendawan butang (ikut selera anda)
air rebusan daging (atau boleh juga pakai kiub ayam)
lada hitam (dikisar)
lada sulah (dikisar)
sedikit garam

Cara2
- tumis bawang putih, setelah garing masukkan bahan2 seterusnya.
- then masukkan tepung jagung (untuk melikatkan kuah)
- kacau2 & secukup rasa.
- angkat


Jom kita masak2 makan2 sesama famili...mengeratkan silaturrahim sesama famili..boleh makan sepuas hati..sesenang hati....yeahh! :)


April 9, 2014

EATING SLOWLY CUTS CALORIES?


Source & credit to this blog Dr. Andrew Weil


Can you really cut daily calories by eating your meals more slowly? 

Researchers from Texas Christian University tackled this question by recruiting 70 men and women - half of them were of normal weight, and half were overweight or obese. In a research kitchen, the study participants were asked to eat an unlimited lunch slowly, pausing to put down their spoons during the meal, taking small bites and chewing slowly.

At the next session, the groups were instructed to consume the food as quickly as possible, not putting down their spoons, taking big bites and chewing quickly. The researchers reported that the normal weight participants consumed 88 fewer calories during the slow meal than they did during the fast one.

However, the overweight and obese participants consumed only 58 calories less during the slow meal, although at both meals they consumed fewer calories overall than the normal weight subjects, the investigators reported.

What’s more, both the normal weight and the overweight/obese participants reported being less hungry an hour after the slow meal than after the fast one. The main message here is that making an effort to eat more slowly may cut calories, enhance your enjoyment of your meals and keep you feeling full longer.

My take? I have long promoted mindfulness as a central strategy in building a healthy lifestyle. You might be able to cut calories a bit simply by paying attention to eating slowly, as this study suggests. Leisurely meals, in good company, can be a welcome change from the fast pace of 21st century life. One of the goals of the slow food movement - viewed as an antidote to fast food culture, microwave cooking, and eat-on-the-run meals - is to encourage us to slow down and reflect on our meals so that we can truly enjoy our food and drink.

Bear in mind, however, that if you want to lose weight, what works in the long run is putting fewer calories on your plate. To lose weight while maintaining or improving your health, I recommend my  anti-inflammatory diet diet coupled with calorie-consciousness and daily physical activity.

Source:
Meena Shah, at al “Slower Eating Speed Lowers Energy Intake in Normal-Weight but not Overweight/Obese Subjects,” Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, published online January 2, 2014.



February 25, 2014

16 kerjaya dengan pendapatan tinggi tanpa perlu ijazah Universiti di Malaysia

Jalan2 blog en. SYED & really impress dgn infos yf beliau kongsikan..

Jom skodeng... :)

Setelah melihat kerjaya dengan pendapatan tinggi yang ditawarkan di Amerika Syarikat (dan mungkin juga ada ditawarkan di negara-negara lain) kini kita beralih pula ke negara kita sendiri, Malaysia.

Di Malaysia, untuk bekerja di mana-mana agensi swasta atau kerajaan, perlu diingat bahawa kelulusan minima yang perlu kita ada ialah SPM (Sijil Pelajaran Malaysia). Bukan itu sahaja tetapi pelajar juga harus aktif dalam ko-kurikulum dan mendapat komen positif dalam sijil berhenti sekolah. Ini adalah penting, walaupun seseorang itu tidak bermina, berkemampuan atau layak untuk melanjutkan pelajaran ke menara gading, perkara yang disebutkan tadi mestilah ada untuk rujukan bakal majikan. Ini perlu difahami dan senario ini mungkin berbeza dengan negara-negara lain

Berikut adalah 16 kerjaya yang yang boleh memberi pulangan yang lumayan kepada yang berminat, walaupun anda tidak mempunyai ijazah dari universiti.


1. Juruterbang

Kerjaya ini memerlukan modal yang besar kerana kursus yang ditawarkan sebelum anda menjadi seorang juruterbang bertauliah boleh sampai ke ratusan ribu ringgit. Walaubagaimana pun, gaji yang bakal anda terima juga amat lumayan sekali. Terdapat beberapa akademi yang menyediakan kursus Commercial Pilot Licence, seperti Malaysian Flying Academy yang terletak di Melaka.



2. Penasihat Kewangan

Juga dikenali sebagai 'wealth advisor' merupakan individu yang mengurus dan memberi khidmat nasihat terhadap pelaburan kewangan anda, sebagai contoh dalam unit amanah. Semua bank dan institusi kewangan ada menawarkan banyak pilihan kepada pengguna untuk melaburkan wang mereka


3. Agen Insuran

Cara untuk menjadi ejen insuran ialah pemohon perlu lulus ujian berkaitan.


4. Agen Hartanah

Menjadi ejen hartanah juga boleh mendatangkan pulangan dan kepuasan yang besar kepada sesiapa yang berminat.

Bagi mereka yang berminat untuk bekerja di dalam bidang 'oil and gas' seperti di Petronas, MMHE , Schlumberger, Talisman Energy, untuk menjadi tenaga kerja pakar dan berkelajayakkan, anda perlu menduduki sijil-sijil profesional yang ditawarkan oleh CSWIP, sebuah badan antarabangsa yang menjalankan kursus dan mengeluarkan sijil profesional yang diiktiraf seluruh dunia. Ia merupakan badan antarabangsa dan mereka ada melantik wakil tempatan untuk menjalankan kursus di Malaysia.

Kebaikan sijil yang dikeluarkan CSWIP ialah ia diiktiraf diperingkat antarabangsa & bukan sahaja di Malaysia. Antara sijil, dan seterusnya kerjaya yang anda boleh ceburi ialah;

5. Welding Inspector

6. Welding QC Co-ordinator

7. Plant Inspector

8. Offshore Inspection

9. Non-destructive Testing

10. Plastics Welders

11. Welder (ini juga terdapat pelbagai-bagai pengkhususan)

Satu lagi badan yang banyak menawarkan sijil-sijil profesional ialah NIOSH atau National Institute Of Safety and Health (Malaysia). Di sini antara program pensijilan yang ditawarkan ialah;


12. Safety & Health Officer 

Bidang tugas ialah untuk memastikan keselamatan & kesihatan pekerja di sesuatu premis pekerjaan / organisasi itu mengikut standard NIOSH.


13. Rig Operator / Operator pelantar minyak

Pekerja am yang membantu kerja-kerja di atas pelantar minyak. Kebanyakkan latihan diperolehi dari masa ke semasa semasa menjalankan tugas.
Kepada calon yang mempunyai kebolehan dalam bidang elektrikal, mereka bolehlah mengambil kursus berikut di Institut Latihan Perindustrian yang berdekatan.


14. Wireman

Untuk melaksanakan pemasangan elektrik dan pengujian di tapak. Wireman ini juga mempunyai pelbagai peringkat membolehkan mereka mengendalikan litar satu fasa atau tiga fasa untuk kawasan kediaman atau komersil.


15. Chargeman

Mengendalikan sistem elektrikal Voltan Melebihi Voltan Rendah ( Tanpa Talian Aerial dan Stesen Janakuasa Voltan Melebihi Voltan Rendah)


16. RoHS officer

ROHS atau Restriction of Hazardous Substances Directive adalah satu arahan untuk menyekat penggunaan daripada bahan-bahan berbahaya tertentu dalam peralatan elektrik dan elektronik. Sejak tahun 2003 negara-negara barad dan Eropah telah melarang dan menghadkan kandungan barang kimia terlarang dan merbahaya dalam komponen-komponen barangan tertentu. Di Malaysia, banyak syarikat pembuatan antarabangsa memerlukan pegawai RoHS untuk memeriksa dan mengesahkan barangan mereka memenuhi standard RoHS.

Terdapat banyak agensi yang menyediakan kursus pensijilan kepada mereka yang berminat untuk menjadi pegawai RoHS

Berikut adalah serba sedikit kerjaya yang terdapat di Malaysia yang tidak memerlukan ijazah universiti. Yang penting semua kerja yang berkaitan dengan keselamatan dan kesihatan memerlukan sijil dan kursus yang khas dan diiktiraf.

Kepada pelajar yang mempunyai keputusan SPM yang tidak begitu cemerlang, jangan takut. 

Banyak jenis pekerjaan yang boleh anda ceburi. Apa yang anda perlu ada ialah usaha dan semanggat yang tinggi untuk berjaya.


February 12, 2014

Hasil tangkapan


Update sbg kenang-kenangan utk tatapan si hero tecit di masa hadapan...

Hasil gigih ibu menjala di Mom & Baby Expo Midveli tempoh hari..
(tenkiu so much daddy nun jauh dirantauan orang kasi BIG BIG..RM untuk joli sakan utk si hero ni)
Penat jugak shopping solo2 & usung barang secara solo ni
macam nak tercabut tulang bahu
tapi baby punya pasal...ku redah aje...
hehehehe

 bos kecit buat spot-check..
 antara sebahagian hasil menjala..beli lagi baby backpack tu..
borong pampers untuk sebulan, tambah2 toys storage box, 
then paling seronok dapat diskaun Thermos upto 25% sebab beli banyak adik-beradiknye..hehehe
 sejak beli diaper depot ni takde la merata2 aku letak diaper dak tecit ni lagi..
segala minyak pun aku humban ke dalam depot ni saje..
 berus gigi, obat gigi, tambah2 botol susu, wet wipes, baju 13 pasang, 
selimut, tuala, tumbler baby etc
 bottler cleanser tu wajib..of course loyal to Pureen ..hehehe  
singgah MEDELA booth
beli bottle warmer, corner guards tu bagus..rugi beli sekotak je..nanti nk cari tambah2 lagi lah..
al-maklum lah dalam rumah..tangga, perabot bucu nya tajam2 iye dak?
tambah2 CD si hero ni...kadang2 naik ruam celah kangkang tu ..
so utk redakan gatal2 biasanya aku kasi pakaikan CD ni barang 2-3 jam..
tapi dalam banyak2 brand..CD Autumn jugak yg serasi dgn kulit sensitif hero tecit ni..

ade lagi...tapi barang2 ibu lah...rambang mata tengok diskaun menarik barang2 AUTUMN..ohhhhhh!!