March 17, 2015

HOME MADE PIZZA TERLAJAK LAKU



Kadang2 pernah tak rasa kehabisan idea nak makan apa? nak masak apa?
Lately kerap pula terjadi pada diri aku.
Kerap2 makan di luar pun tak lalu juga ditekak ni.
Nak masak pula...tak ramai di rumah. Serba-salah.

Sabtu lepas bangun pagi2 otak dah ligat memusing tak tahu nak makan apa.
kesudahannya buat home made pizza saje lah for breakfast.
Si kecil ni pun suka aje. Dah jadi feveret list dia home made piza ni.
Buat simple2 saje pun.
Bahan2 basic saje. Campak2 apa yang ada dalam fridge.

abaikan rupa paras yang kurang mengancam tu ya
asalkan si kecit happy...ibu pun makan senang hati
sangat2 heaven occay!
Bahan2 pun sangat basic:
roti uli sendiri, capsicum(3 colors), onion (akak pakai kaler ijo tu), cheesedale (4 slices), mozarella (topping), tomato sauce, chilli sauce, olive (black).



 alahai ...siap nak men-deco pulak si kecit ni..
kasi chance aje lah deco2 dgn round chips kalerful dia tu...

tak sampai 10 mins...licin-licau piza ibu..
Alhamdulillah...

Si Little Khalifah


Dialog anak tunggal...

 


Shaye paling tak suka tengok rumah kemas..
saya jadi pening kepala..mata pun berpinar2 aje :p
tangan pun mula lah terasa gatal2 & bersedia untuk aksi berikut nya...
yesss!!!


ahaa!!
oh ibu tak nampak lah
mari kite terjun bintang ...naik ..terjun bintang lagi...sepah2...
hmm....tak ada pula suara ibu menjerit..
pelik lah..??


ok fine!
apa kata shaye panjat grill pulak
dah letih ni 'mengems' dalam rumah dari tadi
mana tau ibu datang ke depan main2 dgn shaye..
 bosan ni asik main sorang2 saje



 haaa ok ok saya pasti ibu akan menjerit selepas tengok stunt terbaik shaye ni..
yesss!!
shaye berjaye..!!
ikut terkocoh-kacah datang terjengil2 bijit mata!
oh lega...nasib baik ibu tak jentik kaki shaye.. 

ok lah...kasi mood marah ibu turun ya
kite main2 beskal2 pusing2 Malaya sama toy
zam..zam...ala..kazaammmmm!!
 eiii tak best lah pusing2
rasa pening kepala pulak..
kite lepak sekejap dalm laci
bagus ni...line clear
ibu tak nampak


 takpe lah...rest sekejap main pen
leceh pulak asik tulis2 conteng2 kertas
apa kata shaye test men-canting..conteng kat dinding, perabot?
ok saya rasa lagi thrill kalau shaye conteng badan sendiri
ini confirm ibu menjerit sakan ni!
shaye rasa suke bila ibu marah2 manja 
hahahaha!! (gelak jahat)


ok lah shaye dah banyak buat ibu kena heart attack
shaye janji akan berubah jadi budak nerd pula (syhhh ini berlakon aje depan ibu tau)
shaye paling sayang dokter play set ni
amacam? shaye ade gaya bakal dokter tak?


 saya jadikan toys saya sebagai bahan eksperimen @ ujikaji
semua toys shaye...akan selalu shaye buat check-up, injek sini-sana
ala2 injeksen imunisasi lah macham shaye kecit2 dulu..
ini kerana shaye mau pastikan semua toys shaye dlm keadaan sihat sejahtera selalu
heeeeeeeee

ok...fine!
kalau mood saya ok..shaya akan main diam2 di meja makan..
tapi shaya pun pelik sebab shaye cuma boleh bertahan selama 2-3 minit
selepas itu semua barang dan dengan shaye sendiri hilang dari radar
hahahaha!
ok fine tak lawak!
:p

 ibu jangan marah..
shaye kasi senyum yg paaaling maaanis-mesra...
kasi mood ibu mesra selalu..
hehehhe
:p



February 2, 2015

Siri Masakan - Pudding Triffle, Cheese Cake, Mini Pizza, Banana Cheese, Serawa Labu


rindu nye pada blog kesayangan ni
kekangan masa menyebabkan beliau terabai

Tak tau nak start entry mana satu..dari ceruk mana dulu 
banyak cerita suka duka bahagia derita gembira...cewahh



just start dengan pembuka selera ya

PUDDING TRIFFLE
lapis atas (A)
1 tin koktail buah
sepeket jelly (brand nona)

lapis tengah (B)
3cmb tepung custard
 secubit garam
1 tin susu cair (akak pakai Carnation)
1 tin air
1/2 cawan gula

lapis bawah(C)
swiss roll (dipotong & disusun rapat2 & direnjis2 sedikit air koktail buah)




 sempoi aje pung (abai kan hero separa bogel di atas)
buat 3 layer aje - KEK, PUDING custard & jelly + koktail, 
lembut lentok-meliuk2
nak makan kena cedok dengna sudu atau senduk
hasil tak berseni ku..
biar buruk di mata ...sedap di tekak..kih4

88===========================================================88
CHEESE CAKE 

Bahan2 kek
250gm cream cheese
1 biji telur
1/2 cawan susu pekat
1cmt parutan lemon
sedikit esen vanila

Bahan2 dasar
setengah peket digestive biscuit
1/4 butter untuk digaul bersama biskut

Cara
-hancurkan biskut digestive & digaul bersama butter (agak2 boleh dikepal)
- then simpan sebentar di dalam peti ais

- campurkan kesemua bahan untuk membuat cake & putar selama +-5-10minit
- angkat & tuangkan ke atas lapisan dasar (biskut)
- bakar (1 jam) if kukus (45 minit)
akak suka buat dua versi - KUKUS & BAKAR
tapi tekak lagi suka kukus
berbanding oreo & digestive - 
akak lagi suka digestive biscuit disebabkan teksturnya yg lembut
 ini versi bakar..
ini versi kukus
 ini pun versi kukus...
sedap..moist2 gitu

88=======================================================88

MINI PIZZA
bahan2 sila jenguk2 di bawah ya
v
v
 roti slice yg tak habis jangan dibuang
boleh di re-cycle untuk sesuatu yang melazatkan
Mulakan dengan Bismillah...
 filling - adalah kesemua bahan2 di atas yg telah di potong2
teburkan sedikit sos tomato puri (jika tiada tomato sos pun boleh saje)
hiaskan dengan bahan2 lebihan
jika suka boleh juga ditambah ikan bilis & sebagainya ikut selera memasing


88=================================================88
BANANA CHEESE+CHOCOLATE RICE

ini versi kak Jade
pisang berangan / pisang emas rasa lebih enak
tapi ikut selera masing2

8 biji pisang berangan digoreng
sedikit susu pekat
cheese (parutan cheese)
chocolate rice

sedap dimakan semasa panas2
dah sejuk...feel & taste agak 'kureng' sikit..

88=============================================88
SERAWA LABU

separuh labu dipotong dadu
gula kabung/gula merah
1 tin susu creamer 
2 cmb sagu
daun pandan sebagai pewangi
air


Sekian sessi masak-masak mengikut selera tekak...


December 19, 2014

Rabbit Fun Land, Broga

Dapat information tempat menarik ni pun selepas terbaca blog KAKAK CANTIK ni

Disebabkan little hero suka dengan apa2 saja yang berupa- paras rabbit
maka pada 13/12 before depart to PD aku telah bawa si little hero ke sini

Keseluruhan bagi aku tempat ni menarik untuk dikunjungi terutama untuk kanak2
mendedahkan mereka kepada sesuatu benda baru secara live - melihat, menyentuh, bermain.
Of course lah binatang yang terdapat juga limited...yang penting misi aku nak bawa little hero bergurau-senda dengan rabbit tercapai.

Tapi..bagi anak2 yang ada masalah athma @ semput pada pendapat aku, amatlah digalakkan memakai face mask untuk mengelakkan habuk2 hama yang berterbangan dari binatang2 yang terdapat di sini.


Tiket : Adult & Children : RM5/pax
Operating hours : 9.00am - 6.30pm

Macam mana nak pergi ye?
Bila masuk saje pekan SEMENYIH tu terus awak menghala ke BROGA ya
(sebelum Bukit Broga)
 err sorry ya Noor Atikah..pinjam tepek foto ni kt sini..
akak tak sempat nk snap foto kat entrance disebabkan hero yang tak reti duduk diam2


Jom le skodeng FUN LAND ni
location not bad..ok lah tak jauh sangat & tak dekat sangat dr Shah Alam ni

 permulaan yang bagus
elok saje si hero berjalan2 santai dengan payung ceti nya
kebetulan cuaca agak panas..berpayung sakan si hero
my mom feeding the cuties goat haha
haii opah nak gi mana tu?
boleh yong follow?
(skrip si putih 2 eko ni kat my mommy) kih4
 entah la...mata aku nampak seperti banyak pula kambing berjenis2 di mana2 sahaja

 haiii yong..nak gi mana tu??
(gamaknye itu ler soalan dari 2 eko comel lote ni kat akak ni..)
yang kiut-miut ni ...kijang rasa nya  
 haiii!!!
comel tak kak tonn?
jambul yang mahal tu..
pemanis kata nya..kah3
poney ride pun ada
tapi tak dapat nk ride pun
sebabnya..si hero takut bunyi-bunyian garau si kuda dengan ekor yang melibas2 tu


angsa pun ada
gemuks-gebu-tembun aje korang yer!

 selepas meliaht & terdengar saje bunyi binatang yang pelik2
mengaum, mengembek,.menguak dan segala bagai bunyi
si kecit mula kecut perut
mula la melompat minta di dukung aje..haii la hero
rasa nak patah pinggang membawa hero yang udah 13kg itu..huk4

 tengok lah tu
semakin kuat bunyi-bunyian binatang2 semua tu makin kuat pula dia peluk tengkuk ibu nya
parahhh ni...kena ajar selalu buat 'site visit' binatang2 ternakan ni..
hahaha 
 tapi..bila nampak aje rabbit mula la meronta2 minta turun
terus terjun nak bermain2 dengan rabbit
seronok hero kasi feeding rabbit
jinak2 rabbit2 nya...
asal sumbat je makan
asal makan je sumbat
kih4

cik tam ni pun gebus montoks.geram.
si hero kecit takut
naik jambatan gantung ni
(sebelah kandang rabbit tu je pun)
so kasi abang sepupu beliau aje yang beronggeng2 solo2 atas jambatan tu


Ngomel Kak Jade:
belek2 hp...tak banyak pula foto2 yang diambil sebab penat berdukung saje (si hero ni takut pada bunyi-bunyian binatang2 kat sini). Tak sempat nak rakam video klip bagai. FUN LAND ni bagi kanak2 yang takde kampung halaman seperti si little hero ni elok juga diberi pendedahan awal melihat, menyentuh, bermain, bergurau-senda dengan binatang2 yang terdapat di sini.