May 6, 2015

Pantai Bagan Lalang, Sepang: Sessi Bakar Lemak


#Throwback.3rd May, 2015#

Kejadian berlaku semasa percutian panjang berkembar - Labor Day & Wesak Day.
The original plan we wanted to go to Farm in The City, Seri Kembangan  but due to several reasons the plan has changed to Bagan Lalang..so moh berpiknik le kite beb!

Seriusly i'm not ready & dengan pakaian ala2 mahu pergi shopping dengan selamba main pantai..
hahahaha!!!

 bebudak paling hepi ...mak budak tumpang sebody..hahahaha!!
 sape lagi excited ni?
 tak mandi pun sebab pantai nya tak berapa bersih & crowded.
Al-maklum peak season..!! 
sun burn teruk dak tecit ni..berjemur almost 4 hours!
perghhh rentung kulit kena bakau!!
 penat main pasir..kite main benda lain pulak!
ape pulak ni??
seronok main layang2 dalam angin kencang ni
baru ada thrill!!
tapi nape la mok cik tu berpayung bagai...hahaha!!
cuaca sgt panas okey..mak dah tak tahan bersauna almost for 3-4 hours!
 mak budak tu terlebih hepi!!
bukan senang dapat main layang2 di tepi pantai!
sgt thrill okay!
hahaha thrill lah sangat nye...layang2 budak2 aje pun... :))
see!!
mak budak yg terlebih enjoy!
masih ada hati melompat2 dengan skirt labuh tu!
nasib baik pakai tight ..
tidak kalu pasti mok cik kempunan nak shoot foto ala2 melompat2 itik itu!


May 5, 2015

CHOCOLATE CHIPS-RICE KRISPY CRUNCHY


Gigih buat biskut untuk my little khalifah
Tak susah membuatnye
Semua bahan ready made aje


Ini saje bahan2 nye
1 cup of Buble rice
1 cup of rice Krispy
2 1/2 cup of cookies mix flour
1 egg
1 cup of dwi color chocolate chips
3/4 butter

 rupa bentuk sebelum dibakar
Bakar selama 20 minit @ 170 c
Dah siap!
Jom ngudap2
little hero suke aje apa ibu buat
next time ibu repeat lagi ya sayang
dapat 2 balang..

 



April 29, 2015

Potty Training - Bilakah Masa Yang Sesuai?


Melatih anak ke tandas..
Bila kah masa yang sesuai?
Hasil randomly survey review dengan kawan2
rata2 nya tiada had umur yang specific
majoriti mengatakan masa yang sesuai adalah bila anak mula pandai ke bilik air sendiri

Bagi aku..
cara & masa bermula training adalah mengikut kehendak, kemampuan & kretiviti masing2
Information dari link BABY CENTER  ini sangat membantu.

Hasil dari pemerhatian..
lain2 anak lain2 cara mereka adopt our instruction
ada yang seawal usia sudah pandai ke tandas sendiri namun ada juga yang agak lambat

Hasil dari perbincangan dengan suami
our little khalifah di usia 2 tahun 6 bulan ini nampaknya sudah ready untuk membuang air sendiri
Hubby telah menempah potty khas untuk  little khalifah
 1ST STEP: kasi chance beliau latih toys kesayangan membuang air besau..
 okay lepas beyak jangan lupa cebok & flush ya!
hahaha!!
 2ND STEP: okay dah daat tune..now latih untuk berak sendiri pula
sayang benor potty bowl dia..
lepas kencing cepat2 aje nak basuh potty bowl dia..



April 23, 2015

Storage/Organiser: Rak Rempah Ratus



Mata dah jemu melihat tema lama
maka bertukar pada citarasa/perubahan baru....


Tema lama...
rak rempah-ratus tinggi bertingkek-tingkek
jimat ruang & kemas

bagi aku storage rempah-ratus terlalu besar & tak begitu praktikal
tak kesemua rempah ratus memerlukan bekas yg besar 
seperti bunga cengkih, kulit kayu manis, lada hitam etc.. 
cepat masuk angin dan berkeladak berkutu...

=================================================



berwajah baru..
lebih manja elegan..
hahaha konon nya lah..

tapi...
entah lah
rasa ada sesuatu yang tidak kena di situ..
rasa berserabut pula..hahaha!!!!

mungkin ku perlu fikirkan sesuatu
untuk susun-atur yg lebih efektif?
any idea are most welcome :)




Ngomel KakJade: rack organiser kebanyakan akak shopping online saja...dua link ini menjadi pilihan hati - LAZADA  dan  GROUPON