January 11, 2009

Yeiihaaaa!!

uikh...ape releven citer ngn tajok heh? suke aku lah kans...hihihihihi :p

Al-kisahnye wpon aku dilahirkan & dibesarkan dlm kelompok urbanisasi area..berjiran dgn kelompok2 bangsa yg berbeza..& cames fm mixed blood's family..niway dlm bab memilih makanan2 feveret (asal HALAL okais) masakan2 Melayu kampung still at the top ranking okais..!! hehe..nape? 4me..unexplained!! the taste nice & unics sum uh..!! tambah2 kalu pucuk paku masak lomak cili api or asam pedas johor..perrgghh...mak aih...kompem akok x pandang jiran sbelah dah..nasib ekau lah eh hahahaha!! =))

but today bkn le aku nk share resepi masak lomak cili api or or sumer2 resepi masakan kg kt awak..coz aku ni still x terer maner pong..still under learning progress gitu..saper sifu aku?? of course la Chief Eida (mak bonda aku la tuh :D) tadak dia susah woo..byk mende aku luper..sila tunjok ajar ku sifu..hehe :p

4me..once da kawen nih kena la variety kan masakan utk somi ye dak??? supaye jgn bg dia boring asek mkn mende samer jer..(pesan bonda nih..harus ikut!) wpon my hubbby keje nun jawoh diperantauan..aku mau setiap kali dia blk Mesia everyday he will takes a different dishes..(of course ler asam podas johor abg tuh cyg x lupo eh hahaha :p )..ade2 jer aku nih.. :p

smalam dgn bangge nyer aku bjaya buat Ketayap Kacang Hijau..(bangge larr coz slalu wat kuih2 moden jer.. :p) tp aku moden kan sket resepi aku nih..aku mixed up them wit serbuk kacang ijau & majerin (dpt idea fm 1 of cooking programme kat astro)..2nd time try nih hehehe

..aku x pakai santan utk kulit coz majerin is than enough..sumer2 tuh aku blend skali avoid melekat time masak kulit tu nnti kays..enak dimkn 4 bfast or tea time gitu..**aikh..br pasan pic atas shud read as Ketayap Kacang Hijau instead of okays(silap edit)maleh nk re-edit lah ngee :p **

bahan2 ade kat bwh nun...**aku tluper nk snap foto fm beginning coz over excited gamaknyer hihihi :D


KETAYAP KACANG HIJAU KAK TINIE GREENJADE

inti
kelapa parut
gula merah/gula nira
gula batu (x taruk pon xpe..saje nk bg nmpk shining hehe)

bahan kulit
2 cwn tepung gandum
1 cwn serbuk kacang ijau
3 sudu besar marjerin ( aku blend deme skali jer)
jus pandan or pewarna hijau (either one)
secubit garam
air

cara2
inti - masukkan kelapa parut & air gula merah/gula nira ke dalam pan..masak hingga pekat/kering
kulit - masukkan tepung gandum, serbuk kacang ijau, majerin, jus pandan, garam & air ke dlm bekas. Blend/bancuh sehingga pekat (jika terlalu pekat ejas2 ler tmbh2 air yer). Panaskan pan (api kecik) & layangkan bentuk bulat sesenduk demi sesenduk dlm pan sehingga selesai. Angkat & taruk inti & gulung & serve..siapp..!!

simple kans..? senang keje & cepat dimasak...wanna try?jommmmm...!!

11 comments:

[yAN!e][pUTraJAya] said...

uwaaaaaaaaaaaaa
kak tinie wat masak2 makan2 tak ajak dikyah

uwaaaaaaaaaaaaaaaa

majuk selama setahun arr cenggini...

hehehhe

(^_^)

::_Yanie Putrajaya_::


*********************************

GreenJade said...

huikh...wat masak utk sorang2 jerh..nk sedokah kan ekau pong x cukop hoh :p

xpe..camne pong bahagian kamoo tlh slamat aku m'hampas'kan.com.gi.jamban.heh :p

[ Hanie ] said...

suke juge kuih ni...huehue..tp nak buat...MALAS!! :P auww

GreenJade said...

aii Hanie..xceli aku pong malas..

tp..x thn asek kna perli + gelak ngn mak..so kna lah "kerajinan" sket aritu hahaha =))

QasehNuryz said...

wahhahaha..best2 nih.
kalo mkn petang2 sambil berbaring merenung langit..lepas hujan.sambil hirup ayor teh ...
hmm..bile kak tinie nk mai umah saya tlg masakkan kueh ni?
tih tih tih.

~PakKaramu~ said...

Salam kunjung

GreenJade said...

QN- hamoi2..ang igt gua ini bibik mu kah..? :p

Hasnor said...

aleerrr..syedap nyerrr..naakkkkkkk..nanti balik kasi masuk dlm menu ek..dah byk sayang kena masak utk abg nih..hehehehe..tak sabo rasa nak balik msia..

GreenJade said...

PakKamaru-wsalam..tks sudi kunjung blog sy yg x seberapa nih..

GreenJade said...

abg hasnor...settt!!rogers!! ;)

GreenJade said...

abg..jgn luper...nk upah skali hahahaha :p