April 13, 2009

Degilkah butakah atau tuli kah mereka?

Aku rasa sedih tgk gelagat manusia yg kdg2 keterlaluan
ramai yg lebih pentingkan diri sendiri hingga tdk
memikirkan sensitiviti org lain
tdk memikirkan hak org lain
dr hal kejiranan, di jalan raya, di dlm public transport,
di pasar raya malah di mana2 sahaja.. :(

contoh plg simple & nyata berlaku dpn mata aku
bukan sekali dua ku lihat
malah di mana2 sahaja senario yg sama berlaku
Tak patut!! xde hati perutkah???!!!
(eiii emo plak akok nih)

onda way masuk ke bank
(ado lah urusan dalaman sket hehe)
kesian aku nengok sorang warga OKU nih
lama menunggu utk mem'parking' kenderaan 3 roda beliau
di lot parking utk warga OKU (orang kurang upaya)
(lama lah dr sblom akok masuk smpai da abes urusan dlm bank)

petak tersebut tlh dipenuhi oleh sebiji HARRIER HITAM
(ko byg kan HARRIER wehh..nk kasi nomo plat x??!!!)
dgn wajah selamba si mamat HARRIER tu kuar dr bank
terus memecut Harriernya tanpa meminta maaf
pd si pakcik OKU yg agak lama terlopong menunggu parking
(parking biasa yg lain sume penuh)
lg sedih melihat keadaan beliau yg tertatih2 menuju
masuk ke dlm bank
lantas aku cuba membantu beliau mengisi form
& terus menyerahkan kpd pegawai bertugas

aku jd sedih, marah, kecewa melihat kebiadaban manusia
yg tdk tahu menghormati hak org lain..!!
kemana pergi kah sikap perikemanusiaan itu??

2 comments:

Ad Rifza said...

Eee geram gak Ad kat harrier itam tu walaupun tak tgok siapa..Patot ada jer yg berani sound dia baru dia sedar sikit..Ingat harrier tu mahal sgt ke??..hehehe...

GreenJade said...

huikh..giler marah nih :p

tu lah patot nye btimbang rs pd org OKU yg cenggitu