September 1, 2009

RON - Apekah itu?

Minyak oh Minyak..!! Minyak naik lg..!

Akok blom isi minyak keta..but since last nite kwn2 keep texted me tat tis
RON95 price up 5 sen to RM1.80 started last midnite huh..!? sabar ye kwn2..jgn 'naik minyak' sabo byk2 di bln pose nih.. :D but..wat abt RON97? is it increase too?

Xceli me oredi expected tat those any upgrading items it not impossible le if tak naik 'rega' ye tak? mmg ler 'sakit hati' tp siapalah kite utk menghalang dr kenaikan harga tu ye tak? wpon pahit@bitter not sweet harus ditelan jua hehe..ape mende RON tuh akok?

niway, gathered tis info yg di'cilok' dr blog Drs Khalil Idham Lim (ADUN Titi Serong)

Oleh : Mazuki Mustaffa

RON merupakan ringkasan dari RESEARCH OCTANE NUMBER. Octane number ini ialah ketahanan minyak tersebut sebelum ia meletup atau dengan kata lain dinyalakan.

RON97 bermakna minyak ini lebih tinggi ketahanannya berbanding dengan RON95 atau RON92.

RON yang tinggi dicipta untuk mengelakan berlakunya nyalaan pramatang dan pada asalnya diciptakan untuk kereta yang berkuasa tinggi seperti kereta-kereta lumba dan sport.

Jadi, tidak bermakna menggunakan RON95 tidak bagus untuk kereta anda. Anda boleh periksa balik minimum RON yang diperlukan untuk kereta anda.

Anda boleh cek sama ada model kereta anda sesuai atau tidak dengan RON95 dalam jadual dibawah : So lets cek2 kuts2 kalu 'Mecedes' uolsssss xbley 'masuk' RON95 nih :p

[klik @ image utk proses tumbesaran]

Ngomel Kak Jade: Perghhh seb baik LEXUS akok bley accept R95 nih tih tih tih :p

2 comments:

rasp said...

rege nie mmg suka naik naik naik...
takde pulak yg nak turun turun turun rege kan...

GreenJade said...

rasp-ahah tu ler sis..sejak turun-temurun dok gitu jek kekdahnye uhuhuhu