May 21, 2010

Pak Public Bank BADIGOL!!

Aku: Cik, I nk open new saving a/c ..staff under company ###.
Staff PublicBank: (dgn muka yg x senyum langsung) minta IC. Ada bw comp authorisation letter or ape2 supporting docs?

Aku: sowi tadak.lupa.
Staff PB: x boleh bukak sini kalu xde docs. U kena gi bukak kat nearest branches ngikut alamat IC cik.

Aku: xpe lah.Kalu gitu forget abt the comp ### tu aje lah. So tat saye buka personal a/c jek ler.Bape deposit?
Staff PB: ni bkn pasal deposit.Tp u mmg xleh buka a/c sini. Kena gi branch terdekat ngn alamat IC u. (muka dok kelat gak x reti2 nk senyum kat cust. kalu kat jantan sure hang senyum smpai tinga naaa!!)

Aku: LOL..abes kalu addr saye Perak..so saye kene balik Perak lah ek? Bley discuss ngn officer u? Takkan lah I nk balik Kota Kemuning lak amek docs. aihh..!! Beban nih!!

*** +5 mins kedian**

Officer PB: Sekius me..! as discussed & aft review u cant open yr saving a/c down here. U must go back to yr nearest town unless u hv de supporting docs fm yr comp.
Aku: (G.I.L.A!) I'm sorry ma'am coz i've forget 2 bring de docs.But now I juz wanna open my personal saving a/c & how much 4 the deposit?

Officer PB: (like burung belatuk she has repeated the same thing like her staff explanation above).
Aku : (dlm hati B.O.D.O.H punye rules nyusahkan aku!) Ok fine now my last question CAN I OPEN MY SAVING A/C WITHOUT SUPPORTING DOCS?Why I must go back to my town wherelse i'm Malaysian citizen maaa not Bangladeshi nor Japanese bla bla ..pot pet pot pett tuttt pet pot pet pot!!

Officer PB: NO! Sorry. (x sempat nk ask further dia dah blah sambil lenggang kingkong masok dlm opis tinggalkan aku tekebil2 sorang2 kt kaunter ngn staff muka kelat itEW...!)
Aku: SENGALLLL %$#@*&%$..!!!! (dlm hati)...mane manager u? Tlg panggil dia nk further explanation pliz..

Tunggu punya tunggu..x muncul2..xpe aku blah dolu coz time out!!..lain kali siap la ko!!

***********

Then aku try gi EON BANK kt sbelah tu to open a/c..x smpai 10mins siap without any supporting docs or wat ever ngarut-marut cam PB sbelah tuh.HAMPEH!!

***********

Tu lah sedikit sbyk pbualan aku dgn Staff PBB, Port Klang ms lunch hour td.

WohoOOooo wat a such kinda nonsense rules they hv created with hooohh??!!! Really not a practical way suka-suki simply refuse cust without any other alternative kan..? Terkedu badak aku. Ape salahnye aku juz nk open new a/c jek bkn nye nk mencuri khazanah korang pong..Hebat sgt ke smpai priority utk IC holder yg beralamat around yr branch jek!!??

Bg le option camni .... ---> Datin, xpe arini I create yr a/c dolu then Monday u mai bw docs naaa... <-- sedap la sket tinga nih dengo..ni habok pujokan2 manje pon tarakk!! caitt!!

Pikirlah masalah cust & their constraints jgn dok pikir undang2 karut-marut x praktikal uols tu jek wahai PBB uitss!! x sesuai holding name tag PUBLIC BANK tuh elok tukau ngn PELIK BANK jek!! huhhhh!! BAGERO stupido marahoooo!! Kalu x kerana salary aku bulan2 credited into my PBB a/c, sumpah aku x hingin berurusan ngn PBB lg seumor idop aku!! Betul2 menyusahkan idop aku membuang masa, tenaga, petrol aku for this kinda stupid thing!!

Punye lah berkobar2 aku dtg jauh2 dr Kota Kemuning ke Port Klang semata2 nk buka saving a/c aje (kalu aku tau baik aku gi soping kasot lg bagus ahh). Furthermore bcoz my new company has centralize their a/c matters at PBB,PKG branch evento' my opis kat wilayah Sh Alam tu yg menyebabkan aku tjebak ke PKG branch nun. Lg pon aku dengor PKG nun byk parking tu yg lg bsemangat nk ke sana tp lotih mokcik melayan kerenah x bertimbang rasa dorang tuh.


Note: Thx so much incek hubby susah2 call dr Saudi direct to Public Bank,HQ nun utk buat aduan sensasi nih. Hope pasni mane2 PBB yg ade rules seangkatan dgn branch Port Klang tuh celik mata lah sket naaa.Jgn lah menyusahkan customer dgn undang2 mengarut uols tuh..!! Aku gi bank lain xde lah gerek cam PBB nih!! Rules or attitude ahh?!! I think she the laziest bug ever rite?? Any explanation pelizz..!!

Example: If IC korang shown MENTAKAB..so uols kena balik ke Mentakab yek unless uols ade supporting docs such surat nikah or surat tawaran AF10 okehh !! wakakaka!! :))

1 comment:

NORHAYATI BERAHIM said...

Tini public bank memang pelik sangat2 tau, akak ambil housing loan, akak bayar payment utk 2 bulan, katakan sebulan RM1,500 akak bayar sekali rm3000. Jadi bulan seterusnya tak payah bayarlahkan? Bulan depan ada yang call, setiap saat..beritahu akak tak bayar bulan tu, akak beritahulah akak da bayar rm3k bulan lepas (perangai akak cam tu..sbb malas tulis cek, bayar siap2 2-3 bulan). Dia boleh cakap oh itu bulan lepas punya..walau bayar lebih pun tetap bulan lepas punya..tak ke kau angin.
Kalau maybank tu bayar sekali 6 bulan pun tak apa tau. Bengang betul akak..