July 14, 2010

Kering gusi

Lately cepat penat lah
nape ek?
adekah kerana usia yg semakin kurang muda?
atau
mmg awak tuh dah tua!
hahaha
ape2 ajo lah kak non.. :p

cume gusi aku kering2 gatal2 sket coz asek dok tersengih2 dr tadi
teringat citer lawok my chinese colleague during lunch hour tadik

few years ago..dia join PLKN kat Ganu
di sbb kan dia Chinese byk le bahse yg kureng dipahami

Kes 1
ade satu part tuh tgh berkawad
"Kiri..kanang..kiri kanang..cepattt jalanggg!!"
(slang yg sengau2 aneh2 ditelinga beliau)

lelain team udah maju ke depan tp beliau sorang2 tepacak di tengah2 line
so ape lg..tanpa belas-kasihan beliau tlh dilanggar oleh kwn2 di blkg itu :p
maka tertungging2 lah beliau menyelamatkan diri..atoii!!!

kes2
"mung capai pinggang 1 mek!!"

disangkanye si membe B mahu tejatuh maka dicapai lah pinggang si membe B itu
makanye..menjerit geli si membe B lah kena raba dipinggang
sian beliau skali lg mengalami masalah dialek bahasa

kes3
"mung seronok tak follow PLKN nih?"
dgn penuh konfiden si minah nih menjawabb..
"SERONONGGGGGG SANGANG!!"
(patutnye bunyik gini seronokkk sangattt..!!!)
hah tebeliak bijit mate si membe
kalah org Ganu spiking ko!!kah kah kah!!

tp di sbb kan si minah nih kompius & disangka sume pkataan perlu ditambah N+G di ujung ayat..maka gitu lah bunyi tatabahasa yg sgt sumbangggg itu..kah kah kah)
yg nih mmg aku pong tesembor spageti kuar molot ko!!

tp sian gak bg yg x biase dgn dialek bahasa negeri2 lain..

tingat zmn2 belajar dulu ..house mate aku majoriti mek2 kelate
4 thn dok serumah ngn demo smpai aku pon dh ala2 jd mek kelate
kecek kelate ngalah ore kelate bunyik nye..make budu..
denga dikir barak sokmo...aku mulo kenal nasik kerabu..taik itik..bla bla lg..
bak kate ilang abes adat-istiadat Perak aku tuh
(nih kalu Sotan Perak tawu ..mau murka baginda pd patik nih hahaha)

memula tuh mmg kejutan budayo sket
byk mende aku x bape nk pandai/paham
demo spiking kelate kat ambo..ambo kelip2 mato buak2 pahe belako
(padehal ambo x pahe sepatah hare pon..hahahah!!)
byk juga lah lain disuruh lain yg dibuat
lain yg ditanya lain yg dijawab
mmg agak haru-biru-kelabu gitu.. :D

tp dun wori..ambo Grad dua dlm satu wiiiiii...!!!
Ijazah ambo dapat..sijil kepujian bahse kelate pon ambo dapat gaks
(ni kawe2 serumah ambo kasi lah...A+ katenye..)
wakakakaka!!! :))

errr dahh..ke mana2 melalot2 ambo nih..

cio cin choww...!!

ZZZZzzzzzz

4 comments:

Ad Rifza said...

Hoh kecek Klate supo orghe orghe Klate doh dio..Panda sungguh kecek Klate dih..Tapi pastikan jgn jadi org siam ckp klate sbb sebutannya lain..hehe..Selamat mendalamai loghat negeri2..hehe..

rasp said...

i mmg tak gheti kecek klate sis..
minat nak blaja...
time studi dulu, tak dpt plak housemate klate...
leh le paham skit2...
tapi nak kecek mmg FAILLLLL...
untung u dpt blajar loghat lain...

GreenJade said...

Ad-hehehe haa itu ler dia..memula ambo kecek kelate munyik mcm siam wakakaka

GreenJade said...

rasp-rejeki merantau dpt blaja lebih bahase hehehe