August 18, 2010

Obat dan nasik


hmmmm tgk obat makBonda nih buat aku tesengih2 sndirian

Kisahnye...

Aku : doc, mak I nih dh x kuase nk telan pil2. Boley kasi syrup punye tak?coz bodi dia mcm dh rejek pil2 nih..
(ye la sian mak dh 10 thn mkn obat spital x berenti..jemu & muak ye dok?)



Dokter: (smbil memandang makBonda bersuara dgn nada lembut)
makcik ...nasi boleh makan tak? lps mkn ade muntah2 tak?
(haaaa..tu dia..aku dpt baca nada sinis2 manja di situ..hehehe)



MakBonda: boleh.xde. (menjawab dgn nada cuak2)


Dokter: hmm..kalu boleh makan nasik..so obat pon boleh makan lah ye?
(sambil tersenyum2 memandang aku..amboiii ko perli mak aku..ko buat2 sengih2 dpn aku yek?seb baik aku dh biasa dgn ini dokter keh keh keh).
Yr mom pnye pil, dos nye tinggi so I kena kasi pil..bcoz syrup x efisen..teruk beliau nk telan berbotol2 syrup nanti..


Aku : doc, kasi blender boley? (heheh soklan gilo yg agak2 bodo2 cerdik)


Dokter: hehehe kasi tumbuk2 pecah2 aje..taruk dlm minuman pon boleh. So xde alasan makcik xnak mkn obat ye


Aku akur di situ. Betul kata doc tuh. sian makBonda mau pitam tpaksa telan bebotol2 obat nanti.

sian mak..mmg aku melihat sndiri bodi beliau mmg menolak obat-obatan malah kdg2 kelihatan tercekik2 menelan obat..malah kdg-kala kesian melihat keadaan beliau yg terseksa saban waktu tpaksa menelan obat-obatan spital. tp..apakan daya..paru2 beliau tesangat mudah akan dijangkiti kuman bila ter'skip' antibiotik itu uh..

Ngomel KakJade; kesian makBonda..kesihatan x bape baik sejak seminggu sblom puasa. Smalam bw ke klinik ngambil antibiotik lagi..makBonda nih susah sket nk ke klinik/spital..takut kena mkn obattttt gitu hehehehe..nih pon udah smggu pujuk2 hehehehe. xceli bekas dokter pakar spital kerajaan ni udah jd mcm our personal doctor gitu..almost 10 years b'ulang-alik meminta khidmat nasihat & obat-obatan di klinik beliau.



4 comments:

NORHAYATI BERAHIM said...

Tinie, sian mak bonda ya, bayangkan kalau kita 10 tahun, hari2 kena makan ubat, mahu tak kita lempar dalam longkang. Tapi itu bahagian dia, nasib ada anak si baik Tinie. Moga-moga kita semua beroleh kesihatan yang baikka..AMIN..

rasp said...

kesian kat makBonda....
bonda i pun on medication...
memang kesian tgk dorang nak telan ubat2 tu semua kan...
tapi nak buat camne...
terpaksa demi kesihatan gak...
turn kita camne lah plak...

GreenJade said...

NB-InsyaAllah kak..Amin..

tu la kans..kalu kite ntah ape jadi ngn pil2 tuh..hehehe

GreenJade said...

rasp-btul sis..camne lah time kite nanti..moga terus diberi kesihatan yg bpanjangan