October 24, 2011

Bila teknologi berkata2

hidup kita nowdays seiring dgn kemajuan & kepesatan teknologi
dan..h/p adalah basic thing plg penting dlm hidup kita kan?
dgn kemudahan teknologi dihujung jari
bg 2 insan sedang bertegang leher
x perlu jeling2 pandang2 lagi
x perlu bertumbuk2 tarik2 rambut cubit2 telinga bagai
just ambil talipon, dail up & b'cakap lah seberapa banyak yg anda mau
kerana itu $$$ kamu yg punya bukan ahmad albab yg punya ya
cuba bayangkan ditika anda sdg bertekak bagai di talipon
tanpa sedar anda diperhatikan oleh seseorang
then aksi itu dirakam oleh org yg tdk bertanggung jawab itu
bertekak di talipon adalah perkara kecil shj
tp cuba byg kan jika aksi2 lain yg panas a.k.a terlampau yg dirakam
lalu dimuat.turun.kan di youtube
dan disaksikan oleh ramai orang..
aiyoo...mmg sgt2 sedih & marah betul tak?

teknologi skg makin menyeramkan
makin byk disalah gunakan
walopon byk kebaikan
but still tetap kena berhati2 dgn keburukan nya
kerana tanpa sedar mungkin aksi kita diperhati dan dirakam
oleh mereka2 yg tdk b/t/jwb
yg sntiasa mncari bahan utk tujuan yg tertentu..

Ngomel Kakjade: *foto2 hanya sekadar hiasan*..kisah benar seorang sahabat dimana rumahtangga beliau tlh berantakan hanya kerana penyebaran fitnah melalui video klip & fb..moga ada jln penyelesaian utk mereka..*peringatan juga utk diri sndiri*

16 comments:

kasihredha said...

ambik iktibar...

model dalam gambar tu memang tengah khusyuk berborak...hihi

GreenJade said...

KR - btol kak kisah sahabat tu mmg byk ikhtibar nya..

model2 tu mmg x sedar aksi2 meka tlh dirakam dek paparazi x bertauliah kak hahaha

MULAN said...

lagi canggih teknologi, lagi macam2 hal terjadi.. moga kita dijauhkan dari yg tak elok..

cantiknya rumah...

GreenJade said...

Mulan - stuju sis..dah makin ramai yg abuse technology nowdays ..

Dee said...

berhati2lah dgn penggunaan teknologi masakini..bisa memakan diri sendiri..

MamaEma said...

macam-macam..lafaz cerai pun hanya pakai sms saja...

Balqis Nazid said...

kak jed: ku tak pernah bergayut dengan hubby lebih dari 1/2 jam (paling lama) since bercinta, bertunang & kawin. lebih 10 minit memasing dah diam tak tau nak kata apa ekekeeeee...

GreenJade said...

Dee - teknologi di slh gunakan boleh menjatuh kan maruah & imej kita juga kan sis

GreenJade said...

mamaEma - itu ler kan sis..macam

ada gak kes tersalah antar sms kat isteri muda lg tu hehehe

GreenJade said...

Balqis - hehehe malu2 kucing ye kak Balqis? kite jaman bechenta hrp kan chatting ngn tepon aje lar...bcoz sgt2 bejauhan bejuta2 batu uhuhuuhu

wahida said...

mudah2an kita tak sampai tahap mcm tu...moga dijauhkan...amin..

Kamariah Awang said...

Hai,bahayanya kan? Mudah2an tak terjadi pada kita....

GreenJade said...

Wahida - betul nok moga disimpangkan segalanya dr family kite :)

GreenJade said...

KA - manusia2 'malaun2' ni yg buat teknologi jd bahaya kan ma..disalahgunakan ..

IxoR@ said...

kemajuan teknologi yg semakin hari semakin pantas mengubah corak kehidupan kita....

takut pun ada... berhati-hatilah..

GreenJade said...

Ixora - yep must be beware walo di mana jua..teknologi bila di salah guna mmg mmbawa padah kan ka Pora..ngeri :)