Alhamdulillah
bsyukur sgt2
incek hubby bkn lah seorang yg cerewet dlm memilih makanan
kami byk persamaan
cili api adalah bhn asas plg wajib
dlm setiap masakan
cuma yg mmbezakan
akok x thn pedas sangat noks
hahaha
bsyukur sgt2
incek hubby bkn lah seorang yg cerewet dlm memilih makanan
kami byk persamaan
cili api adalah bhn asas plg wajib
dlm setiap masakan
cuma yg mmbezakan
akok x thn pedas sangat noks
hahaha
Ayam Masak Palembang
dpt resepi ni dr seorang kakak berasal dr Seromban
sgt2 mudah & kena dgn tekak
(diubahsuai sedikit mengikut versi tekak akak Jade)
Bahan2
bwg putih
bwg merah
segenggam cili api
2 batang serai
sedikit cili kering
sedikit cili masak
sedikit halia
daun kari
sedikit kicap
garam secukup rasa
Cara2
mudah aje
campakkan kesemua bhn & goreng hingga naik minyak
(jika mahu mnjimatkan masa kisarkan kesemua bhn)
then masukkan ayam, kacau,angkat & hidangkan
senangkan?
heheh
dpt resepi ni dr seorang kakak berasal dr Seromban
sgt2 mudah & kena dgn tekak
(diubahsuai sedikit mengikut versi tekak akak Jade)
Bahan2
bwg putih
bwg merah
segenggam cili api
2 batang serai
sedikit cili kering
sedikit cili masak
sedikit halia
daun kari
sedikit kicap
garam secukup rasa
Cara2
mudah aje
campakkan kesemua bhn & goreng hingga naik minyak
(jika mahu mnjimatkan masa kisarkan kesemua bhn)
then masukkan ayam, kacau,angkat & hidangkan
senangkan?
heheh
Taugeh goreng bercili power!
(asal nk masak asparagus..tp lain lak jadi nye hehe)
mane tak power nye..ado cili api nun..
(asal nk masak asparagus..tp lain lak jadi nye hehe)
mane tak power nye..ado cili api nun..
the most hubby punye feveret
MekTini Fried Ciken..hehehe
sonang kojo kak melah ahahaha
kdg2 aku gaul2 dgn rempah2
kdg2 goreng bsama daun kari
ikut kretiviti akak lah
asalkan ayam tu bgoreng hehehe
MekTini Fried Ciken..hehehe
sonang kojo kak melah ahahaha
kdg2 aku gaul2 dgn rempah2
kdg2 goreng bsama daun kari
ikut kretiviti akak lah
asalkan ayam tu bgoreng hehehe
ni pong feveret no.1 incek hubby
sup tulang power!
biasanya aku pakai sup tulang bunjut jek
plg best kalu dpt kan bahagian tulang rusuk
kuah akan jd lebih pekat & lebih sedap yu!
nyummy..nummy ;)
sup tulang power!
biasanya aku pakai sup tulang bunjut jek
plg best kalu dpt kan bahagian tulang rusuk
kuah akan jd lebih pekat & lebih sedap yu!
nyummy..nummy ;)
kesemua masakan ni sempat aku masak dihari terakhir before hubby leaving Mesia tu hari..
10 comments:
Hihi... kena jugak dengan tekak ma... suka pedas!
kak jed cantekkk...nya pinggan mangkuk.. Corell kah... hik..hik..
KA - hehe pedas2 baru ada umpphhh kan ma..tp kalu pedas sgt mau berasap montot hahaha
Balqis - hahaha pinggan tuttt...baru pau hubby tu ari kih3 :p
sedaaaaaapnye..kakNo nak sup tulang satu! hehe...
mmm tengok bahan2 ayam msk pelembang tu xde la susah mana..leh try ni..tengkiu cz sudi kongsi resepi ya..
Norhafiza - hehe 1 mangkuk ke or 1 ketul tulang kakNo? hihihi
tu ler kans..x susah masak palembang tuh...bg yg suke pedas mmg kena lah dgn tekak :)
Wahh hidangan utk diri sendiri pun curlast laa.. :)
Tgk lauk2 Jade sedapnyaa.. :)
Rinna - hehe sesaje angin rajin nk berhias bagai...hihihih
tengOk awak masak ni kan....
aduhhh... teringin nak masak gak sbb dapur kite sudah lama tak berasap!
ayam masak palembang tu... nyum nyummmm menggoda sangat!
:)
Ixora - haha xpe nnti kite tggu kakPora bersilat di dapo pulak..hehehe
Post a Comment