November 29, 2011

Psttt..nak tanya sikit pasal ovary cyst..

Ade tak sesiapa kawan2 blogger pernah dapat ovary cyst?
apa rawatan u all buat..?
berubat cara moden?
cara tradisional?
biarkan? tunggu progress rawatan lain or terus remove aje?
operate dekat spital mana bagus?
which is better? - gomen? or private?

mari lah share pengalaman memasing...

26 comments:

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

sy x pasti cara ni berkesan atau x..separah mana awak punya cyst ovary tu tp kwn sy penahlah guna FC Bio Sanitary Pad (sejenis pad herba)..alhamdulillah baik..tp x tahulah berkesan kt semua orang atau tak..


sy ckp ni bkn psl sy pon pengedar pad herba tersebut..just bgtahu apa yg sy tahu ajer :)

Acik Erna said...

GJ..kawan acik pernah buat pembedahan buang.dia buat di hospital swasta..

GreenJade said...

Rina- thx Rina..kat mana boleh dptkan pad tu ya..?my cyst now 8++cm besornye..mau remove je tp nk try cara lain juga before remove tu

GreenJade said...

AcikErna - sy dengar GH kena tggu turn..tu ari saya gi buat check up pun lama tggu ..tu belum turn utk buat operation lg tu..pitam..hehehe

wahieda said...

sy pernah ada ovary cyst..1st time detect 5cm..mula2 mmg nk elak dr kena operate..wpun g byk klinik,doc advise suh operate..sy mtk tangguh..try rawatan alternatif la...tp cyst tu xmengecil pun..smpai 7cm..last2 decide check up dkt hukm...check up kt hukm gov..tp operate dkt hukm specialist guna insuran...cpt sket..kalu nk operate dkt hukm gomen tu..kena tunggu turn..

diana said...

pernah ada orang kampung yang kena..
dia pi buat pembedahan kat
hospital swasta..sekarang dah tak de cyst lagi.baik pi buat pembedahan je..

GreenJade said...

wahieda - thx wahida..kalu boleh nk percepatkan sebelum lebih kronik :)

GreenJade said...

Diana - thx Diana..mmg terpikir gitu. menghitung hari...hehehe

MULAN said...

dah kena lepas kawin.. buang dah pon.. mana2 spital pon ok kot... kalo warded tu, orang kata bior di spital swasta.. sbb boleh visit anytime.. hehe.. so takde la boring..

IxoR@ said...

saya tak de pengalaman begini...
tapi ada kawan yg punya penyakit ni... dia kena tgu turn, hmmm pastu operate kat specialist....

wahieda said...

GJ..mmg pun elok dipercepatkan..kalu biar lama takut nnt pecah..

Munnafendy said...

cikgu sy pernah kena..dia buang cyst tu..operate kt hosp mana xpasti pulak,,

Munnafendy said...

dulu cikgu sy pernah kena..die buang cyst tu...tp operate kt hosp mana xpasti la pulak..sy rasa better buang je

wahida said...

jgn tunggu lama nok, tak yah nak tunggu rawatan lain bagai, pi buang cepat...dia bukan mengecil, bertambah besar adalah...


semoga ko kuat yer dear..

GreenJade said...

Mulan - thx yea sis. tepikir gitu gak. :)

Rinna said...

Ovary Cyst mesti kena operate.. iye takut ia akan membesar lagik.. ada rasa sakit tak? Buat kat hospital mana pun tak kisah..janji cepat sembuh.

Moga GJ tabah yer..tak yah takut..ok.. :)

GreenJade said...

Ixora - err tgh bedebar2 tggu turn ni hehe

GreenJade said...

wahieda - ya Allah awak...dengo warning awak terus rasa nk setel cpt2..duhhh

GreenJade said...

Diana - Insya Allah Diana..am looking for it now :)

GreenJade said...

Muna-tu ler ramai suggest operate jek..risau..huk huk

GreenJade said...

wahida - baik nok..mak tgh seriau2 nih

GreenJade said...

Rinna - kdg2 dtg sakit tu xde pre-sign langsung..kdg2 x sakit langsung..kdg2 sakit manjang..tu ler..decide nk remove jek..tp..blom final decide lg..

wahieda said...

sementara still kecik elok la buang..wat laparascopy je...luka operate pun kecik..seminggu pas operate dh leh gerak..kalu dh besar sgt..takut nnt doc xberani nk wat laparascopy...kena wat major operation plak..cm org bersalin tu..

GreenJade said...

wahieda - tu ler doc pun suggest gitu. thx awak terus rasa bsmangat ni. :)

wahieda said...

InsyaAllah GJ...xde ape2..sy doakan awak selamat operate..

GreenJade said...

wahieda - thx wahieda for yr kind concern. ** hugs**