May 11, 2012

Jimatkan Bateri Laptop

Sekadar perkongsian..

Sumber: MyBerita


Tips bagaimana cara untuk memanjangkan jangka hayat bateri laptop ketika menggunakannya. Kita sedia maklum bahawa standard jangka hayat bateri laptop adalah 300 kali cas secara umum. Jadi jika selepas tempoh masa tertentu anda pasti perasaan bahawa bateri laptop anda tidak sehebat ketika masa mula-mula menggunakannya.
Jika anda  ingin menggunakan laptop untuk  jangka masa yang panjang (contoh straight 3 – 8 jam sehari), dinasihatkan agar anda menanggalkan bateri dan hanya perlu menggunakan power kabel sahaja. Ini kerana jika kuasa bateri sudah penuh dan pada masa yang sama masih menggunakan power kabel, bateri tidak dapat menampung lebihan kuasa dan secara tidak langsung boleh menjejaskan ketahanan bateri.
Bagaimana pula jika mahu menggunakan bateri tetapi ingin memastikan bateri tahan lama sewaktu menggunakannya ?

Ok, sebenarnya kita selalu menggunakan bateri jika pergi ke suatu tempat tertentu, jadi langkah-langkah di bawah amat sesuai dipraktikkan untuk menjimatkan kuasa bateri.



  1. Perlahankan volume atau mute volume jika perlu.
  2. Adjust screen brightness, kurangkan kecerahan screen laptop, selalunya secara auto jika anda menggunakan option “Select a power plan” kepada “Power saver“.
  3. Disable bluetooth jika tidak menggunakannya.
  4. Gunakan aplikasi yang tidak memerlukan jumlah RAM (Random Access Memory) yang banyak. Sebagai contoh, penggunaan notepad lebih kurang menggunakan jumlah RAM berbanding MS Word.
  5. Matikan network card / switch off jika tidak menggunakan Internet/LAN.
  6. Unplug USB device jika perlu. Sebagai contoh, tanggalkan pendrive jika tidak menggunakannya.
  7. Shutdown atau gunakan Hibernate berbanding menggunakan Standby jika anda tidak menggunakan laptop buat seketika.
  8. Buat defragment seminggu sekali bagi memastikan komputer dapat berjalan dengan lancar.
  9. Jangan gunakan CD/DVD.
  10. Matikan ports (switch off ports) yang tidak digunakan seperti Ethernet/USB dan sebagainya.
  11. Gunakan cooling pad.
  12. Elakkan dari meletak laptop dari permukaan yang menyerap haba seperti atas bantal/tilam. Ini menyebabkan laptop semakin panas.
Terdapat banyak lagi tips untuk menjimatkan jangka hayat bateri, tetapi tips di atas lebih mudah dipraktikkan. Selamat mencuba.

12 comments:

kasihredha said...

thanks...kongsi ilmu.
Biasa akak x guna bteri...guna kabel je

MOH KEMBARA said...

Salam Yong,

Ada kawan bagitau jgn guna kabel dan caj bateri pd masa yg sama, so betullah.

m.u.l.a.n said...

hadooi... lappy ni dah 6 tahun.. bateri dah kong.. memang kena sambung letrik je sokmo nya..

tqs for sharing.. heheeh, kalo dapat yg baru la..

Kamariah Awang said...

Tk bagi info.. Ma pun selalu guna bateri, semoga boleh manfaatkan.

wahida said...

tengs for info...aku baru tau ni...

IntaNBerliaN said...

thanks yer kongsi info ni.. mmg bagus ni.. :-)

GreenJade said...

KR - sama2 sis..samalah saye..if utk jangka panjang mmg trus kabel jek.. :)

GreenJade said...

MohKembara - btol sis nnti bttry cpt weak..

GreenJade said...

Mulan - hehe sy doakan sis dpt lappy baru..Amin..hehe :)

GreenJade said...

KA - sama2 ma..moga sama2 dpt manfaatnye :)

GreenJade said...

Wahida - aku walopon dh tau..kdg2 degil gak nok..main belasah gak suka-suki hati hehehe..teruk kan..?hehe

GreenJade said...

IntanBerlian - sharing is caring sis..hehe