July 23, 2012

Puasa berdua


Alhamdulillah..sudah hari ke-3 Ramadhan..

Kali ini merupakan pengalaman pertama aku berpuasa tika berbadan dua
Syukur, kehebatan luar biasa yg Allah kurniakan
tiada langsung rasa penat..
cuma badan terasa cepat mengah bila byk bergerak & still terasa loya2 mabuk2
tp masih ditahap terkawal..

moga hari ini juga aku berjaya menghabiskan hari ke-3 berpuasa
juga utk hari2 berikutnya..Insya Allah

rasanya masih belum terlambat mgucapkan SALAM RAMADHAN pd teman2 blog ya

tadi sempat menjengah blog kawan2
aduhh terliur pula tengok juadah2 lazat di blog diorang

dgn kandungan hampir menjangkau 28 mggu selera sudah sikit2 mula mengganas
sebelum ini terlalu terhad makanan yg boleh diterima tekak

paling tak suka manis-manisan, cokelat (padahal ini feveret), lauk2 berkuah,lauk2 bertumis,kari, kek bagai...tapi kurma & kismis boleh pula aku telan berkilo2 sudah..hehehe

Owh tekak sgt hepi nowdays aku udah boleh makan ikan..
before this aku bedal ayam goreng hari2 smpai nk muntah hihihihi

antara juadah 1st day Iftar tu hari...













IKAN PARI BAKOR BELACAN
resepi ikut suka hatiku sendiri..hihihi
(dicicah dgn air asam)


Bahan2
10 tangkai cili,
3 ulas bawang putih/merah,
sedikit belacan,
sebiji tomato,
sedikit pes tomyam,
minyak zaitun (dititik bersama serai during proses membakor)
perahan lemon













LEMPENG PISANG (air tangan bondaku)
oh lately lempeng pisang sudah menjadi menu wajibku
takpe baby pun suka betul tak boboy? hehehehe

Bahan2
tepung gandum, 
pisang, 
susu tepung, 
kelapa parut,
gula,
garam




 ONDE2 (air tangan adikku WanCik Ila)
sedap yu..mmg licin-licau kami kerjakan hahaha

















Disudahi dgn air tembikai selasih buatan makBonda yg nyummylicious..

Sekian cerita-ceriti 1st Ramadhanku..hehehe



26 comments:

sudipVSsenduk said...

wah! mesti harum 1 taman dengan bau pari bakar belacan tu... cicah air asam ke? :P

Selamat berpuasa & moga sihat sentiasa

GreenJade said...

hahaha itu ler sis..berbelacan 1 rumah hihihi..iye sis cicah dgn air asam..nyammmehhh

MamaEma said...

selamat berpuasa..muga ibu preggy berada dalam keadaan sihat dan dapat menjalani ibadah puasa yang sempurna

GreenJade said...

MamaEma - slmt bposa juga 2u2 sis..TQ..InsyaAllah moga makin kuat & b'semangat..heheh

Shakina Farhan said...

wah..boleh dicuba lempeng pisang tu..ade pisang dah masak belakang rumah ni..selamat berpuasa dear!

GreenJade said...

Shakina - sila2 sis...leka mkn lempeng ni..feveret dulu kini n selamanya....

kasihredha said...

baby suka kurma ,kismis, buah tin dan lempeng ye :)
Selamat berpuasa juga unk GJ sekeluarga :)

wahida said...

kenapa semua org duk tayang buah melaka hah? kenapa? kenapa?

buat aku terliur jer....huhu..

mamyharraz said...

lazatnya semua menu!
terutama pari bakar tu ..sedapnyaa

selamat menjalani ibadah puasa ya Green Jade ;)

GreenJade said...

KR - hehe ye la kak..dah ala2 pak arab jek selera dia..cuma tolak citarasa lempeng tu jek ala2 Melayu hihihi

Selamat Bposa 2u2 sis..

GreenJade said...

Wahida - hhaaaaa alemak terasa sgt2 bersalah padamu sis..dah takleh remove sbb entry penting buah melaka tu hihihihi

GreenJade said...

MammyHarraz - hehe jom le bakar pari belacan sis..sure semerbak satu rumah bau nye hihihihi

slmt bpuasa 2u2 sis :)

SURIA AMANDA said...

be strong...good luck..harap2 mampu bertahan...

GreenJade said...

Suria Amanda - thx ya sis.rasa bersemangat nih.

QueeN TerataI said...

Alhandulillah dpt berpuasa dgn lancar.. hopefully dpt puasa penuh k. sedapnyer ikan bakar cecah air asam tu. terasa-rasa ditekak tika ini...

GreenJade said...

QT - hehe baru aje boleh makan ikan...terus buat ikan bakar.Alhamdulillah dpt terima ditekak. :)

GreenJade said...

QT - hehe baru aje boleh makan ikan...terus buat ikan bakar.Alhamdulillah dpt terima ditekak. :)

etuza said...

nah nampak lagi onde2 tu, kegemaran etuza tu..hari pertama ada menu ni dalam juadah berbuka seisi keluarga

IntaNBerliaN said...

sedap je menu tu.. :-)

ooo dah 28 minggu yer.. sekejap je kan.. :-)

GreenJade said...

ETuza - onde2 tu macam dah jd juadah wajib tika berbuka kan..hehehe

thx sudi singgah

GreenJade said...

Intan-itu ler rasa macam baru semalam dok mabok2 teruk now dah nk masuk 3rd trismester dah pun hehehe

mselim3 said...

sedap lah onde2 tu....nasib puasa...kena kuat iman nie,,,,heheh

salam ziarah dan singgah kat sini dan follow....k

GreenJade said...

maselim3-onde2 mmg best.pembuka selera gitu. thx sudi singgah ya.

izan mama mia said...

Tahniah..sedang hamil yaa..mg dapat puasa penuh tahun ini yaa...salam kenal yer..

GreenJade said...

izan - thx sudi singgah ya sis. InsyaAllah hope dpt puasa penuh thn ni.. :)

Mariambebakar said...

Salam Ramadhan,

Semoga pengalaman puasa berdua di bulan Ramadhan menjadi satu pengalaman yang sangt bernilai..

Macam sedap pulak lempeng pisang tu :)