February 8, 2013

Ayam Golek Percik versi kak Jade



Dah lama masak ayam golek yg ayu ni semasa hubby balik Malaysia tempoh hari..
masak simple2 aje..campak2 ikut menu sendiri..tp dgn penuh kandungan kasih-sayang gitu..ngeeee

walopon rupa paras tak menawan qolbu..tp Alhamdulillah rasa nya mengikut piawaian tekak lah..akak rasa kawan2 di luar sana lg terer masak ayam golek ni kan..

Bahan2
setengah ekor ayam kampung (ayam bandor pun oke aje hehe)
2 batang serai*
3 biji bawang putih*
2 biji bawang besar*
2cm halia* (anggaran je)
5 tangkai cili kering*
3 biji buah keras *
2 biji buah pala (optional aje)
sedikit gula/garam
2cm kunyit hidup* (nk tukar serbuk pun boleh aje..akak lebih suke kunyit hidup..ade umpph)
secawan santan (if tak suka lemak boleh kurangkan ye)
sedikit planta

Cara2
- kisar bahan2 bertanda*
- kemudian perap ayam bersama bahan2 kisar + gula + garam lebih kureng 20-30mins (nk peram sekejap aje pun boleh)
- panaskan kuali, kemudian masukkan planta & ayam perap tadi
- masukkan santan & kacau sebentar sehingga separuh masak
- keluarkan & masukkan dalam ketuhar, bakar & hidang bersama nasi tomato, nasi minyak atau apa2 nasi yg anda gemari ye.

Ngomel KakJade: rindu pula nk masak2 utk hubby..kesian pula hubby asyik makan kt kedai aje diperantauan nun..


25 comments:

mamyharraz said...

nampak menariknya menu awk..
nnt kekeringan idea tak tau nak masak apa boleh try masak resepi awk ;)

MAY said...

ghajinnye kak jade kite ni..;)

izan mama mia said...

ayam golek mmg nyumy...yummy

izan mama mia said...

sedap ayam golek tuu

wahida said...

antara menu yg aku nak try buat tapi x terbuat2...hahaha...

nampak sedap sgt nok...tergugat iman aku tgk...huhu...

Bazilah (^0^) said...

alahaiii kak, meleleh air liur ni. nsb dh tak peknen,kalau peknen kena lah akk pos kt bazi sket hehe

Puan Kutu said...

wow sedapnya..mmg rajin.terliur sy tgok..:)

m.u.l.a.n said...

woaaaahhhh.... gojes ni... tqs for d recipe...

Ibu Lala said...

Hamboih sedapnye. Baru tadi hubby sebut lama tak makan ayam bbq...nak sikit boleh...

mummy_ayu said...

yum yum..cedapnmya..bahan2 pun simple jer.

Kamariah Awang said...

Ma pun nak cuba jugak.., mesti sedap tu.. T.kasih.

QasehnyaRania said...

as-salam..sedap ni kak",

dapur ciksu dah lama tak berasap.. hihi

IxoR@ said...

skill memasak sy hampir lupus sbb dok umah mak...

ditambah lagi dengan keadaan tak bole bau masakan... ggrrr

rindu nak masak untuk suami... :(

GreenJade said...

mamyharraz - hehe sila2...boleh aje..menu gila2 je ni sis hihihi

GreenJade said...

MAy - jd isteri kena lah ghajin dik MAy..hik hik hik

GreenJade said...

izan mama mia - mmg mkn pun boleh tegolek..nyammm nyammm..hihihihi

GreenJade said...

wahida - pe lg beb...jom bergegas ke dapo jommm..hikhikhik

GreenJade said...

Bazilah - haaa fuhhhh seb baik..kang x pasal2 kene gi pos kat Bazi hahahaha

GreenJade said...

Puan Kutu - hehehe takleh tanding masakan Pn Kutu..lg mables malatop yu..hehehhe

GreenJade said...

mulan - hehe resepi akak mulan lg gorjes kebabom..jom bergolek kak..jommm

GreenJade said...

Ibu Lala- haa nk kasi tp abuk pun x tinggal dah ni..hahahahaha

GreenJade said...

mummy_ayu - nnti dh buat pos sini yer sis..sharing is loving katanye..hahhaha

GreenJade said...

KA - jom maa kita try bergolek..ma punya golek sure lg malatop...hehehehe

GreenJade said...

QR - jommm ciksu kite asapkan dapo dgn ayam golek jomm..hehehe

GreenJade said...

Ixora - ohh...err..apakah...?ehem..hehe