March 4, 2013

5th month immunisation


Alhamdulillah selamat sudah immunisasi bulan ke-5 utk Hakim pagi tadi
kuat anak ibu..tak nangis pun..cuma terjerit terperanjat aje
best jugak KK Presint 11, Putrajaya ni..service cepat & cekap
within  half an hour complete semua.
akak suke akak suke.

Weight: 7.8kg (ohh byk nye susut..sejak meniarap jarang nk minum susu)
Height: 70cm

Antara perkembangan bayi pd usia lima bulan..(aduhai anak teruna ku dah makin byk benda baru ibu lihat)..
  1. Membezakan warna-warna utama – tak sure sangat sebab biasanya Hakim plg suka pd kaler2 bright..kalu kaler bright spt oren, hijau, merah plg dia suka. kalau kaler lain dia mcm endah tak endah pulak.
  2. Bermain dengan tangan dan kakinya sendiri –  ya ampun mmg betul..suka sgt makan kaki ..kalau jari tgn tu gigit2 mcm mcm makan kacang aje. dah susah nk bg pakai pampers..kaki menendang2 sini sana..badan pun berpusing2 meniarap
  3. Kenal nama sendiri –  suka orang panggil2 nama dia..tersengih2 tesenget2 mulut tu hihihihi..biasanya aku main aci2 panggil nama dia..suka smpai mengekek2 ketawa.
  4. Menoleh ke arah bunyi baru – dari kecil terlentang lg Hakim sgt peka dgn bunyi. Lately aku cuba video youtube di iPad & hp dan letakkan di arah-arah berlainan biar dia mencari2..paling suke layan video clip 'Gummy Bear' kat youtube.tersengih2 sambil kaki menendang sini sana sbb terlampau happy.hik3.
  5. Bergolek kedua-dua arah – hahaha bukan ke dua2 arah..dah tak tentu arah budak ni bergolek. dah bergolek2 360 darjah pusing katil/tilam. mmg selalu berjaga2 takut hilang di bawah katil tiba2.
  6. Duduk tanpa sokongan – dah boleh sikit2..tapi pinggang dok teketar2 mcm goyang inul aje.hehehe
  7. Memasukkan objek ke mulut – ini betul. asal capai apa aje dibawa masuk dlm mulut. benang kecit2 tu pun dia nmpak kutip masuk mulut. risau je. toys, jari orang, kain selimut, bantal, apa2 aje dihulur kat dia, mesti dia jilat atau gigit..selimut tu dah jd bahan makanan dia hari2..basah sini-sana.
  8. Gelisah apabila berpisah – kadang-kadang ya..kadang2 dia buat tak endah aje..sedih nye..huhuhu (waktu siang aje) tp bila malam tido nk berkepit celah ketiak aje..taknak tdo dlm baby cot. lg pun suka tido peluk2 dak gebus gedebus ni..sedap je mcm bantal peluk..hihihi.
  9. Mengulangi bunyi yg disukainya  - tak sure pulak sbb budak tecit ni mmg suka bercakap n mengajuk2 dr usia 3 bulan lg..

suke nyakat budak tecit ni..suke buat2 marah ..sbb suke tgk molot tercebik2 dia tu..hik hik hik


Ngomel KakJade: buat sementara check up Hakim tukar ke Putrajaya (rumah adik)..tapi aku suka KK Putrajaya ni..teratur dan cekap aje...bilik menyusu pun selesa. Ini plg akak suke.


8 comments:

Cikpah mumy said...

nak geget pipi gebus akim ni...

m.u.l.a.n said...

kejap je dah besar little prince ni..

~ NANA ~ said...

dah byk dia boleh buat...good job baby! :)

GreenJade said...

cikPah mumy - mari mari..Ahkim tggu ni hihihihi (aummmmmm)

GreenJade said...

mulan - itu ler sis..mcm x puas nk belai2 mcm masa newborn tu hari..dh beso gedabak dak gebus ni.

GreenJade said...

nana - hehe makin beso makin byk benda baru dia buat..

|| NaFiRaa || said...

ololo.. cian~ mama dia buli yer..
cebek jer mulut dia~

GreenJade said...

nafira - hihihi suke nyakat2 Hakim..nk tergelak tgk dia cebik2