January 2, 2014

Simple Recepi: Classic Cheese Cake GJ



Pening tak tau nak masak apa untuk minum petang ya?
Jommm ikut Hakim baking cake mohhh...heeeeee

actually adik perempuan akak terjumpa resepi mudah ni kat blog NameeRoslan
kami pun sama2 le try resepi sempoi ni
mmg sedap mables bagi penggemar tegar cheese mcm kami ni..
kalu nak tahu hasil nya jom le kite try...sempoi, cepat & boleh disiapkan less than 1 hour you!
hehehe


taDaaaa dah siap!
(abaikan rupa paras nya yg agak rentung di atas tu..hehehe)
 baked sekali rasa mau try lagi berkali-kali...hiks!

Bahan2
Bahan A (bottom)
Biskut digestive (dihancurkan, lenyek2), boleh digantikan dgn biskut Mary
setengah ketul Butter (utk digaulkan bersama biskut)

Bahan B (Top)
500gm @ 2 ketul cheese block (tak kisah lah philapedia ke or tartura ke)
1/2 tin susu pekat (apa2 brand boleh aje)
sebiji telur
sedikit kulit lemon yang disagat (optional boleh aje ambil perahan lemon)


Cara2
Hancurkan biskut digestive dan gaulkan dengan butter.
Tekapkan pada loyang.
Kemudian, utk bahan top - dilain bekas, masukkan cheese block yg dah agak lembut, masukkan susu pekat, telur dan dipukul sebati/sampai gebu.
Masukkan kulit lemon/perahan lemon (untuk bagi rasa sedikit masam2 manis).
BIla sudah sebati, angkat dan tuangkan atas biskut yg ditekap dalam loyang tadi.
BAkar selama 30 mins (suhu 180 c)
sejukkan kan seketika, simpan dalam peti ais


4 comments:

mummy_ayu said...

rajinnya baking..yum yum.

Nafira usof said...

haah.. nampak senang jer buatnye. antara rajin ngan tidak jer lah kan~
akak tak gemar sgt cheese. lagi suka coklat.. hehehe

GREENJADE said...

mummy_ayu - tekak teringin kena lah rajin. yg ni adik yg tlg baked.try new simple resepi. hehehe

GREENJADE said...

NAfira - mmg senang nk buat..tp vitamin M tu yg bikin mood jd slow motion hihihi

coklat besttt