November 14, 2014

Jeruk Kedondong Asamboi Berapi


Lately sini sana sinun demam virus jeruk mangga asamboi ye tak?
Dah jemu mangga jeruk so selera tekak bertukar pula kepada lain buah
kedondong...nanas pun aku layan..apple..sume buah dah aku ber-eksperimen 'menjeruk'kan mereka...
hihihi


 mudah aje cara membuatnye
KEDONDONG, SECUBIT GARAM, ASAM BOI (separuh diracik2) & GULA
perap lah seberapa lama yg mahu
tapi akak ni gelojoh..tak sampai sepuluh minit dah tinggal separuh bekas ku bedal!
whahahaha!!

 buat 2 bekas..makan sikit2..kununye..tak sempat simpan seminggu pun
tinggal bekas aje selebih nye...ngehehehe
 air detox @ infused water pun akak layan..
sedap pula layan time cuaca panas2 ni kans...
aku lihat air detox ni pun dah jadi viral di FB, whats app , IG etc..
banyak khasiatnya..
rasanya semua orang aware the benfits rite?
boleh jer terjah SINI
 bila mood rajin
memasak je kerja nye..
resepi asal from my mom..
 tak tahu nak kasi nama apa ya?
 TELUR KENTANG PAPRIKA ASMARADANA 
aci tak?
hahahaha!
ada 3 lapisan..
lapisan bawah sekali - kentang sagat dicampur rempah (apa2 rempah pun ok ikut citarasa tekak) & minyak zaiton (terap2 di acuan kemudian tuangkan lapisan tengah & atas) 
lapisan tengah & atas: telur, garam, gula rempah sup siam, seasoning, daun sup & daun bawang.
bakar aje pun..selama 15 mins..
makan sebiji kenyang tergolek2
(mode membaking boleh refer to photo 3rd fm bottom ya)

Sekian.
:)



2 comments:

amirah said...

sedapnyaaaa...yum yummm

eMMe said...

kemain mood memasak dia... fuh! mesti sdap n kenyang je seharian kan Green Jade :)