September 8, 2008

Sahur..Tarawih Dan Aku

Salam Ramadhan & Selamat Berpuase sumer..
ade ke yg x pose arinih? hehe :p

Dari Abu Sa’id Al-Khudri Radhiyallahu ‘anhu, Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda:
“Ertinya : Sahur itu makanan yang barakah, janganlah kalian meninggalkannya walaupun hanya meneguk setengah air, karena Allah dan malaikat-Nya berselawat kepada orang-orang yang sahur”


Bersabda Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam.
“Ertinya : Sebaik-baik sahurnya seorang mukmin adalah kurma”


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Walaupon aku memang dr kecit malas sahur tapi..aku tetap bangun..
selalunye aku juz prepare food for sahur jer kat dorang
pastu aku terpisat2 tersengih2 jer depan meja makan
kerapkali mak paksa aku makan..
pon aku tetap tesengih2 garu2 pala jer ahakz :D
bukan pe..kalu aku mkn berat2 mase sahur soknyer aku jd letey
mule ler ilang mood 1 ari..bdn pon cepat lesu..adehhh

tp..lately..sejak 2-3 thn nih aku da mula mkn sahur
tp..juz kurma 3 bijik ngn melo 2-3 cawan kdg2 1 teko hahaha =))
sll kna perli ngn mak..nape x abeskan 1 cerek jer hehe sinis tuhhh.. :p


yg best pg tadi..mcm2 lak aku belasah..
Oligo 1 mug + bubur pulut itam 1 mug + kurma bebijik2 aku telan
+ hot cekelat 1 mug + nestum 1 mug
hah pikir sndiri ler..anak buah aku ckp buang tebiat ke aku nih?
tuler..risau aku..sure arini lentok dpn screen..mau x koje aku uhuhuhu :((

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a katanya: sabda Rasulullah s.a.w. mengenai Ramadan:
Sesiapa yang mendirikan sembahyang (Tarawih) dalam bulan itu dengan penuh keimanan dan mengharapkan keredaan Allah, akan diampunkan segala dosa yang dilakukannya sebelum itu.


Menjadi rutin aku mengerjakan terawih setiap malam unless "bercuti dr pose" ler hehe
biasanye aku mampu wat 8 rakaat jer..jarang2 dpt abiskan 20 rakaat + 3rakaat witir tuh
yg penting aku nk rebut setiap fadhilat utk setiap malam
kalu x dpt bersama di mesjid..sll aku solat kat umah ramai2..
ramai ker..hehehe..bolehla..aku..mak n syafiqah
kalu kat umah best..pas maghrib sll tadarus ramai2
biasanye pas terawih aku rasa tenang sgt & lapang sket perut yg sebu pas buka td.. :)

6 comments:

Asmadi said...

kak nanti kita buka puasa sama2 ya ek ..rindu la lama dah tak jumpa

Hasnor said...

abang dah lama teringin nak berbuka pose sama2 ngan sayang..rindu sgt2..ntah kesampaian ke tak hajat abang nie...ntah la..coti asik tak approve gi...risau ler pulak...

QasehNuryz said...

ekau ni makan ke mentedarah kak non..waktu sahur laks tu..ish ish..badan lagu tu gak,x naik2 hehe

My Green Jade said...

ehehehe tuler madi program nk bukak posa beramai2 asek le tekantoi

sumer bz sokmo huk2

My Green Jade said...

cyg tggu abg blk tis 27.9.08..nnt kite bukak poser samer2 eh

My Green Jade said...

tuler Qaseh..napsu mkn ngalah kan kantong kt perot