September 2, 2010

Operasi Cargas

Fuhhh leganyee...
operasi terjah dapor selamat sudah

baru selesai biskut yg pertama
dimulakan dgn biskut sarang semut
biskut wajib setiap tahun hehe

owhh ade lg 4-5 jenis lg
InsyaAllah pasni tat nenas pulok
idak pon almond london
hmmm..biskut semperit pon ok gak
tp aku rase cekelat cip lg best
ahhhhh
mane2 aku rajin lah

susah nk ramal feel aku nih
byk benor vitamin M dlm badan
wakakaka :p


sarang semut ~ sebelum di make-up
aku pakai 2 tone warna..cekelat & ori (kuning)
setelah di make-up
owh baru siap utk stok sndiri & umah mentua
order kwn2 belum ku start..aiyoyoyoyo

Bahan
250 gm butter
100 gm gula halus
350 gm tepung gandum (di ayak-kalu rajin lah)
100 gm tepung kastad (aku pakai lady's choice nmpk lawa)
1 biji kuning telur
1 s/teh esen vanilla

hiasan
Sedikit coklat rice
sedikit manik gula kecil(warna-warni)
secukupnya paper-cup kecil

Cara2 nye
1. Pukul kembang butter dan gula.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata.
3. Masukkan tepung dan gaul rata.
4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper-cup.
5. Taburkan coklat rice/manik gula kecil.
6. Bakar dalam oven dgn suhu 150 'C sampai masak.
7. Sejukkan ...simpan dalam bekas kedap udara.



Ngomel KakJade: malu lah kat mak..dlm diam2 dlm 1 hari beliau udah selamat bikin 3 biskut..aku nih cakap jek nk buat itu ini..tp kemain liat nk start ...wakakaka!!! :p

2 comments:

Emak si Teta dan Balkish, mak Andak Ojan, Hakim, said...

wah dahsyat mak bonda..3 jenis kuih satu hari, ini sah tak bangun-bangun..duduk aje buat kuih..he he he..suami balik raya tak Tinie? mesti tak sabar2 menunggukan?

GREENJADE said...

NB-hehe beliau tgh bsemangat tuh kak..hubby blk smggu jek kak..jadi lah dpt lps kan rindu hehehe