February 8, 2012

Aku suka Kuala Kangsar

.....Alemak lamanye terperap di draft folder...kisah last year...

.........Selepas ke Taiping - Pusat Homeopathy, semasa on da way pulang ke KL kami singgah sebentar di kampung sahabat di Bukit Chandan, Kuale Kangsor.


Kebetulan musim rambutan sdg merimbun, rezeki kami lah..apa lagi kami semua tak lepaskan peluang kasi 'terjahhhh' segala pokok rambutan dikeliling rumah beliau. Ada rambutan merah, rambutan ijau, kuning..rambutan gading & ntah apa2 lagi lain jenis lain lagi lah.Seronok sangat. Aku dibekalkan hampir seguni rambutan merah + kuning. Makan smpai pitam.

Selepas itu kami semua terjah sekeliling bandor Kuale Kangsor & kawasan istana & mesejid Ubudiah (mesjid)..ya Allah, walopon beratus2 kali ke Kuale Kangsor aku tetap tak jemu dgn suasana nya yg damai. Walopon gerimis mengundang ia nya tdk menggugat kegigihan kami semua utk ber'foto' gedix keliling kampung hehehe


suasana selepas hujan..
Istana Kenangan yg dibina tanpa sebatang paku pun..

semasa hujan...curi2 snap dr dlm keta..

bergedik di dpn istana ayahnda..hehe
cuaca yg gerimis membataskan 'kegedikan' kami..so berposing dari jauh aje lah ye.. 

singgah di Lembah Kuale Kangsor
pekena ABC, koeteaw, cendol etc..
cendol nye walopon sempoi tp terbaik & tersedap di tekak ni..
i loike loike loikeeeeeee very very much

errkkk Alhamdulillah..3 mangkok sekali aku hirup keh3
mmg sedap .. sekali hirup habis semangkuk ekekeke :p

akak Kusyi tapaukan utk aku & makbonda
segar & sedap sgguh rambutan ni. .banyak nye..stok seminggu nih
smpai aje di lumah ..akok belasah solang2 smpai tinggal sepaluh talam :P

rimbun & lebat sgguh rambutan nya

haha sempat aku curi2 'tembak' foto kak kham yg segak bergaya di atas pokok
terer la akak sorang nih..aku kalu pakai jean mau join sama tu hahaha

antara view sekeliling rumah..cantik! ;)

ini pun view di belakang rumah kak Kusyi sahabat akak itu..
dekat benor dgn mesejid Ubudiah tu..


asal jumpa camera mesti nk gedix..
asal nk gedix aje..mesti depan camera
hahaha :))


Sekian short trip di Kuala Kangsor , mmg sgt2 best kasi gegar Kuale bsama kwn2 se'kapal' nih
(err bukan kg kome juge ke akak Jade? ahakz! ekekeke :p)


14 comments:

amirah said...

kuala kangsor terbaekkk..huhu..rindu nak balik kg

Acik Erna said...

assalam GJ..betul habis 3 mangkuk? kalau acik yang peminat cendol ni mau 5 mangkuk kot baru terasa..nampak kecik je mangkuk nya.

kasihredha said...

cantik gambar waktu hujan tu...
wauuu siap boleh duduk2 atas pokok rambutan lagi ye

rasp said...

bestnya sis...
i tengok aktiviti pun leh makes me smile...
kalo ada kat sana lagik best...
heavannya leh petik2 jer moktan tu...
kalo akak kat sana rasanya dlm sehari leh kasi settle itu moktan :D

MULAN said...

memang awesome kuala & tepeng tu..

GreenJade said...

Amirah - jom le blk kite gegar sama2 lak yer mira hehehe

GreenJade said...

Acik - hehe betui sis kecik benor mangkuk dia..tu pasal bedal smpai 3 mangkuk. nak tmbh lg tp maluuuu hik3

GreenJade said...

KR- hahaha yg plg mahal dok atas pokok tu kak. mmg happening sgt time tuh haha

GreenJade said...

rasp - plg heaven petik pokok moktan org sis..masa tu ada 5 pokok rasanya..habis sume kami bedal hahaha

GreenJade said...

MUlan -betui sis. sana still sejuk tak macam kt kl nih..sosak napas kan..hehehe

IxoR@ said...

Wahhh happy nya....

Sedap cendol? Sampai 3 mangkuk dibedal.... Hihihi...

Kamariah Awang said...

Ma minat cendol dengan ABC judak...
Hmmmm... terliorlah...!

GreenJade said...

Ixora - mmg sedap. ikut ati nk tmbh lg..tapi segan kt jiran sebelah ekekeke

GreenJade said...

KA - maa...oo patut lah saya terasa2 kena makan utk pihak ma tu hari..sebab tu bedal smpai 3 mangkuk hehehe