May 18, 2012

'Hilang' yg telah 'Kembali'


Agak lama tiada mood untuk berblogging disebabkan keadaan yg berbadan dua ditambah pula dgn dugaan pelbagai penyakit yg bertandang pada fasa 1st trismester lalu..

Alhamdulillah..my little precious sudah berusia 4.5 bulan kini di dalam kandungan bonda nye..

Banyak kenangan pahit-manis yg amat beharga utk diri ini..

Kenangan manis
1. pertama kali check up dan disahkan hamil 6 minggu - rasa nak peluk2 hubby kuat2 (tp hubby jauh lah pulak) & dokter yg mengesahkan kehamilanku..hehehe
2. dikelilingi hubby yg concern (walopon jauh bjuta2 batu tp tak henti2 bertanya khabar setiap jam), dikelilingi bonda, adik-beradik & kawan2 yg sgt concern & penyayang.
3. dapat bekalan air zam-zam dr Mekah dr bonda yg baru pulang dr umrah. Rasa segar sikit badan hari2 jamah air zam2 compare to before condition yg sgt2 weak..hehe
4. telah melepasi 1st trismester yg genting. Takut sgt2 kerana masih fobia pngalaman keguguran yg lepas ditambah keadaan terkini mengandungi fibrod!
5. asyik nak makan ulam2 kampung aje..keluarbiasaan yg tak pernah aku praktikkan. aku boleh habiskan petai rebus 2-3 tangkai/papan sekali hadap..ulam2 lain yg aku jarang dengar spt daun putat pun aku bedal. Paling suka ulam pegaga, ulam raja..dan pelbagai ulam lagi.hak hak hak...! :))
6. kofte - makanan Turki hasil air tangan kak Norhayati Berahim mmg kena dgn tekak. Terharu selalu pula beliau dr jauh2 dtg berkunjung ke rumah bersama KOFTE beliau yg mables. * hugsss*



Kenangan pahit/lucu
1. mengalami alahan yg sgt teruk - mabok2 loya sepanjang hari hingga ke tgh malam & still mabok2  muntah hingga ke hari ini. Lasak baby ni yer..haipp
2. berat badan turun sbyk 6kg dlm tempoh 3 bulan..udah le kurus bertambah2 melayang badan akak tau! berat menjadi status 'abnormal' sepanjang 4.5 bulan tempoh kehamilan. 
3. terjatuh & terseliuh semasa kandungan berusia 3 bulan - syukur baby selamat2. Tetapi sakitnya bahagian belakang terasa smpai sekarang.
4. Masih belum dpt terima ditekak sebarang makanan yg dimasak berasaskan 'minyak' & rebus, junk food, fast food dan sewaktu dgn nya.- hari2 hanya ikan bilis goreng bercili padi (pon pakai planta aje boleh telan) & ulam-ulaman segar aje boleh diterima tekak. Sgt klasik kan? hehehe
5. Tak suka lihat gambar Lisa Surihani (mati la aku jgn baby aku terkenan beliau udah ler..jgn kecit ati ye Lisa..bile pndang foto yu aje sure rasa nk koyak2 je..tatau kenapa aihh..)
6. 3 bulan pertama aku tak jemu2 makan ayam penyet kerana mahukan sambal nye yg pedas berapi. Tp bila masuk bulan ke-4 ayam penyet pon aku takmo pandang dah! loya la pulak. hehehe
7. Tak tahu yg aku telah hamil ketika trip ke oversea semasa kandungan pd minggu ke 4/5 dan aku adalah sgt lasak ketika itu. nasib baik tak keguguran. Bila diingatkan kembali sgguh terasa ngeri yong!
8. Ngeri bila diberitahu dokter bahawa aku juga 'hamil' fibrod sebesar 8.5cm semasa first check-up & seems fibrod semakin membesar till now. If the fibrod getting grow nampak nya aku to hv go for pre-matured operation lah..tp sentiasa berdoa moga ada miracle dr-Nya & boleh go for the full term of pregnancy. :)

Ngomel kakJade: Syukur Alhamdulillah my little precious sihat walafiat & sentiasa menunjukkkan respon yg positif setiap kali melihat di screen scanner di bilik dokter.


"Ya Allah peliharakanlah anakku selama ia berada didalam perutku, dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah rupakanlah dan bentukkanlah dia yang ada di dalam perutku dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu.


Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untukmembaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad SAW, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam"..amin



33 comments:

MOH KEMBARA said...

Salam,
Amin, Amin, semoga semuanya selamat!

kasihredha said...

Muhahahahah...gelak akak baca part lisa tu...itu kenangan lucu bukan kenangan pahit...tak pasal2 lisa jadi mangsa....hahahha(gelak lagi...jgn marah)
Tapi segala yg GJ rasa ..akak pernah rasa...mabuk sampai mlm...dan mcm2 lagi cabarannya. Tapi InsyaAllah bila lahir baby senang dijaga...amin.
Take care

Prince of Noob said...

kenangan2 manis dan pahit inilah yg byk mengajar kita erti kehidupan... done follow - Noob

m.u.l.a.n said...

Amin.... masing2 ada pengalaman masing2 masa mengandung kan..

take care ya...

rasp said...

turun byk tul berat badan u ye sis...
kesian kat u.....
tapi tu lah....
pengalaman pregnant satu kenangan yg tak akan dapat dilupakan sis...
take care tau!

GreenJade said...

Moh Kembara - thx sis..InsyaAllah..Amin :) *hugss*

GreenJade said...

KR - hehe smpai harini x boleh tgk foto Lisa..uhuhu
hehe tak dpt byg kan saya muntah sepanjang drive back dr office to home tiap2 hari menempuh jammed. mmg cobaannn..hehehe

GreenJade said...

PON - thx sudi sggah & follow saya ya.take care

GreenJade said...

mulan - hehe pngalaman2 ni mmg indah bila dikenang..kan sis? hehe

GreenJade said...

rasp - thx sis.mmg rasa dh melayang2 ni sis nak pulak kandungan dh makin mmbesar nih.ehehe

mamyharraz said...

semua pengalaman yg awk alami skrg itulah yg sy hadapi masa mengandung dulu.mmg agak menderita sbb semua serba tak kena..tp ini tempoh sekejapan saja..baby keluar je kita back to normal ;)

jaga diri baik-baik ya.semoga Allah melindungi kandungan dan diri GreenJade - amin-

Masduranisaqaseh said...

Salam.....

moga awak dpt harungi dengan tabah.... dan sy doakan baby awak sentiasa sihat..... nasib kita serupa cuma berbeza saya kandung fibroid je.... ada 2 lak tu... 5x6 ngan 7x6..... skang tunggu masa nak operate.....

GreenJade said...

mamyHarraz - thx ys mummy..u2 take care yea :)

GreenJade said...

Masduranisaqaseh - oh moga sis tabah2 selalu..mmg tak senang duduk kan sis..mcm fobia semacam. all the best in yr next operation ya sis :)

MamaEma said...

selamat kembali

IntaNBerliaN said...

byk jugak turun brt bdn ye..

kenangan semua kan... mmg best utk dikenang :-)

GreenJade said...

MamaEma - thx sis :)

GreenJade said...

IntanBerlian - mmg sgt manis & terindah utk dikenang ka sis :)

ummiarissa said...

Tahniah ye!jagalah elok2 kandungan sekarang ni..terima kasih ye datang jenguk blog akak..

~Mami Little Hero~ said...

GJ,

Junior saya di opis dulu pun ngandung fibroid. Alhamdulillah sempat ngandung smp 36 minggu. cukup masa terus doc ceaser. Fibroid tu mula2 membesar seiring dgn baby tapi lama2 fibroid tu mcm tertolak ke tepi kasi ruang kat bb. Mula2 doc nak opt for early ceaser tapi kuasa Allah mengatasinya. So banyak2 lah GJ doa agar berlaku miracle. Insyaallah.

Cik Ina Do Do Cheng said...

Tahniah pregnant.

dugaan masa pregnant semoga Allah SWT permudahkan segalanya.Amin

KakAsma said...

Salam kenal,
baca n3 Jade,
jaga diri dan baby..
semuga dipermudahkan segalanya..

terimakasih sudi bertandang,

GreenJade said...

ummiarissa - thx sis. thx juga sudi singgah blog saya. hv a nice day! :)

GreenJade said...

Mummy Little Hero - thx so much sis.InsyaAllah moga Allah sntiasa melindungi & sy selamat2 melahirkan :)

GreenJade said...

Cik Ina Do Do Cheng - Amin..moga Allah permudahkan segalanya.. (berdebar campo teruja pun ada nih ehehe)

GreenJade said...

kakAsma - salam kenal juga. thx sis..InsyaAllah..Amin..moga semua baik2 belaka :)

wahida said...

kahkah...tak pasal2 Lisa Surihani terbabit...

meh tgk muka aku lama2 meh...mesti ko suka...ahaks...

ibundo said...

Salam green jade.
Do you know that I like jade. Green jade especially dan pakai tidak pernah tanggal sejak beli. They said, put it around your left wrist 'cos it is nearer to your heart. They also said that jade has medicinal values. Rasanya memang ye.

Tahniah kerana akan menjadi seorang ibu. Mengandung memang banyak dugaan. Insyaallah ganjaran menanti tu...

Mama Hanim said...

Salam tinie.. Semoga makin ceria n sihat selalu utk mama to be.. Jaga kesihatan ok.. Mesti baby nti cute mcm tinie gak..take care dear..

GreenJade said...

Ibundo - greenjade also my feveret sis..till one time mmg buat collection.hehe

niway, thx sis for the motivation.*hugss*

IxoR@ said...

Alhamdulillah...

Doakan segalanya dalam keadaan baik2 saja...

Eh rasanya kalau sekarang scan, dah tau gender baby... ntah2 dah tau...

suka makan ulam... buah2 suka tak? girl kot...

tak de pun gambar latest? hmmm preggy pic!

GreenJade said...

Ixora - dh boleh tau..tp my baby pemalu lah..nyorok2 aje time scan tu..hehehe

QasehnyaRania said...

SINGGAH baca n3 kenangan :D

sekarang dah ok ke tgk pic lisa .. 'D