May 24, 2012

Sesuatu yang kadang-kadang terlepas pandang


...Walaupun dah berkali2 akak membaca info ini tapi kadang2 still terlupa2..makanya ingin sekali lagi sharing tiz kinda info di blog kesayangan ni...
MUNGKIN banyak umat Islam tidak tahu bahwa label yang bertulis ‘This product contain substance from porcine’ sebenarnya bermaksud ‘Produk ini mengandungi bahan daripada babi’. Selain itu, antara label yang kerap digunakan adalah ‘The source of gelatin capsule is porcine’ yang bermaksud ‘Kapsul dari gelatin babi.
Berikut antara istilah sains yang digunakan dalam produk yang mengandungi unsur babi:
1. Pork: Istilah yang digunakan untuk daging babi di dalam masakan.

2. Swine: Istilah yang digunakan untuk keseluruhan kumpulan spesis babi.
3. Hog: Istilah untuk babi dewasa, berat melebihi 50 kg.
4. Boar: Babi liar.
5. Lard: Lemak babi yang digunakan bagi membuat minyak masak dan sabun.
6. Bacon: Daging haiwan yang disalai, termasuk babi.
7. Ham: Daging pada bahagian paha babi.
8. Sow: Istilah untuk babi betina dewasa (jarang digunakan).
9. Sow Milk: Susu babi.
10.Pig: Istilah umum untuk seekor babi atau sebenarnya bermaksud babi muda, berat kurang daripada 50 kg.
11.Porcine: Istilah yang digunakan untuk sesuatu yang berkaitan atau berasal daripada babi. Porcine sering digunakan di dalam bidang perubatan untuk menyatakan sumber yang berasal daripada babi.

15 comments:

Mama Hanim said...

Tq for sharing tinie.. Info bagus ni.. Tu la kan, bab makanan mmg kena teliti skit skang ni..

rasp said...

teringat masa dolu2 i ke Germany sis...
stayed there 3 weeks...
so sebelum pergi cari siap2 translation b*b* nie dlm bahasa german...
tulis and simpan dalam wallet...
bila nak membeli, keluarkan and check satu2 ingredient dia hehehehe....

thx for sharing this info...
memang berguna sangat...

mamyharraz said...

info yg sgt sgt berguna.
tq sudi share bersama :D

lily lotus said...

really appreciate this article, thanks :)

kasihredha said...

thankssss...hug3

ummiarissa said...

perkongsian yang baik ni..dulu saya tak tahu bacon ni binatang tu..tapi sekarang dah tau..

GreenJade said...

MamaHanim - btol la sis.mmg betul2 kena beware sbb jd darah daging..tu yg ngeri..

GreenJade said...

rasp - mmg btol sis.saya pun slalu spare list ni jugak..langkah pre-alert gitu hehehe

GreenJade said...

mamyharraz - no probs sis..sharing is caring gitu :)

GreenJade said...

lili lotus - u r wc sis..moga sama2 mndpt manfaat :)

GreenJade said...

KR - sama2 sia...hugsss balik ketat2..hehehe

GreenJade said...

ummiarissa - bacon ni merujuk kpd daging salai..binatang tu pun termasuk sekali dlm group salai ni sis..bila dah salai kite pun tak tau daging ape dah..halal ke idak..

rezeki said...

salam

alhamdulillah

bab makananan ni, memang kita kena peka dan ambil inisiatif sendiri memastikan sumbernya halal dan tidak meragukan

insyallah

GreenJade said...

rezeki - betul tu bcoz akan menjadi darah daging n mmpengaruhi character kita juga dlm khidupan seharian :)

IxoR@ said...

uhhh tak tahu....

thank you for sharing info!