June 25, 2012

Habuan tekak teringin

Sejak pegnen ni masakan luar banyak tak boleh diterima tekak
semua nk fresh2 air tangan dr rumah aje
fast food pun sejak 2-3 hari ni aje baru boleh jamah sikit2
itu pun tak semua..
setakat ni hanya pizza hut boleh diterima tekak
lelain outside food..kirim salammmmmm lah kakYong
rasa nk muntah guling2 
hahahaha

oh tekak teringin sangat2 nk makan bubur kacang hijau + gula Melaka + susu cair+sagu
dgn gigih nya malam2 buta jam almost 10pm akak ke dapur bersilat sorang2
selesai masak..tutup api..angkat masuk mangkuk...
slurpppp!!! 
ngadap masa tu jugak..tak nyabor2 dah..mkn panas2 gitu
ya Allah...nikmatnye...lehai
i like like like sangat ;)

eh ape motif ketam ni pulak ye?

Sabtu nye aku & makBonda kehabisan idea nk masak ape utk kami berdua
so kami decide makan ketam aje
tapi kali ni kami buat menu ketam bakar
(maaf ye masa ni tersangat lah lapar tak sempat nk hias bagai dah)
ketam pun dh merangkak2 keluar pinggan hahaha

mmg simple sgt cara2 dia
(idea pun ikut pala hotak sendiri je heheeh)

 4 ekor ketam yg ensem2
5 tangkai cili api (dipotong nipis2 serong)
2 cubit pes tomyam knorr (kalu taknak masin boleh kurangkan pes)
sebiji tomato (dipotong nipis2)
1 tangkai daun limau purut (optional..tamau pong boleh jek)
1 batang serai (potong nipis2..tamau buh pong boleh jek)
1 cmb perahan lemon

Cara2
campurkan kesemua bahan & kacau
tuang atas ketam & gaul sebati
masukkan dlm loyang
bakar dlm oven selama 10 mins
angkat & hidangkan bersama nasi panas2

23 comments:

atuk said...

Assalamualaikum GJ

pertama sekali
tahniah
moga lahirnya seorang insan yg soleh


saya suka bubur tu tambah durian...he he

MOH KEMBARA said...

Salam Yong Jade,
ketam tu macam berdansa!

m.u.l.a.n said...

ohhh tidak lah daku.. segala mala boleh masuk tekak masa peknen.. sunggoh tak leh memilih sbb peknen kat negara asing..

e_ja said...

lamanya tak makan bubur kacang..kalau buh durian lagi i sukaa..;)

kasihredha said...

org tak ngandung pun boleh mengidam bila tgok bubur kacang mlm2 ni GJ...hihi

Bazilah (^0^) said...

sejak peknen ni, pantang betul tgk mknn. semua rs nakkkk jer hehee

wahida said...

lamanya tak mkn bubur kacang tu nok...aku yg tak preggy ni pun dah mcm mengidam kekdahnya ni...huhu...


p/s: terkejut aku baca ko tulis ketam tu merangkak keluar...dah mcm ju on pulak dah...hahahaha....

mamyharraz said...

bubur kacang durian nilah sy makan sampai bermangkuk2 last week sudahnya rasa mcm angin satu badan T__T

mmg heven dpt menikmati :)

GreenJade said...

atuk - Wsalam tuk..thx for the doa tuk...
tu ler..atuk tp mlm2 x dpt nk cari durian..sy belasah mkn kosong2 gitu jek hehehe

GreenJade said...

MohKembara - hahaha ye la yong sy pun baru terperasan..

mereka berdansa menuju ke pinggan kak Jade tu...hihihihih

GreenJade said...

mulan - hehe sian sis..tp saya xleh nk mkn outside food lg..black canyon ka..TGI Friday ka..warong mamak ke..masih tak dpt masuk ditekak ku huk huk huk

GreenJade said...

e_ja - betul sis..tp dh memalam malas nk cari durian hihihihi

GreenJade said...

KR - hehehe bubur ni ramai org suka kan sis..tak lapok dek ujan gitu hehehe

GreenJade said...

Bazilah - wow best nye..daku sgt jeles gitu hehehehe

GreenJade said...

wahida - ketam tu dh x sabo merangkak2 nk jumpa aku nok..dia tau mak buyong ni kelaparan tak dapek di tahan2 dah..hihihihi

GreenJade said...

mamyharaz - bubur ni kalu badan tak tahan mmg boleh berangin2 sis..kena alas perut dulu sbelum makan hehehe

QueeN TerataI said...

knp ramai sgt blogger yg pregnant yer.. aduhhh sayu je hati Queen tau.. tp gembira lah utk u all yg mengandung-mengandung nie.. hehehehe selalunya kalau mengandung mmg fast food je yg boleh masuk.. yg lain2 minta maaf yer.. mmg x boleh masuk dan diterima dek tekak nie.. hehehe

GreenJade said...

QT - heheh musim mengawan gamaknye QN hik hik hik..

oh saye plak fast food x boleh masuk tekak langsung..loya yu..huk huk huk

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

berapa bulan ni? tahniah yaa =)

GreenJade said...

Rina - dah 5 bln lebih..thx ya sis :)

sudipVSsenduk said...

Ketam bakar? first time dengar, jakun kejap.

tahniah GJ! jaga diri & baby ya...

GreenJade said...

SudipvsSenduk - hahaha resepi merapu je ni sis..bile tekak nk sesuatu yg lain..kena lah usaha masak menu lain dr yg lain..hihihihih

Leadership Developmant Training said...

salam sukses gan, bagi2 motivasi .,
Hargailah hari kemarin,mimpikanlah hari esok, tetapi hiduplah untuk hari ini.,
ditunggu kunjungan baliknya gan .,.