June 22, 2012

Vietnam Part I: Mekong Delta

Hahaha entry berHabok dah ni
terperap di draft folder since March

err nak cerita pun dh ingat-lupa-ingat-lupa
tak tahu mana nk start dulu
di sbb kan akak suke Mekong Delta so
mari lah menjamu mata di Mekong Delta dulu yeahhh
layan aje lah n3 penuh foto selambak ni yer..
hihihihihi
di jetty sebelum berlepas ke Mekong
muka keriangan
row row row row yr boat

 uihhh kuat bebenor opah vietnam nih
menten aje kemudi sampan 
(err aku tak tahu ape deme panggil sampan kecik nih yer..?) 
kami dibawa ke sebuah pasar di tepi tebing Sg Mekong  
uikhhh laju bebenor deme ni bawak sampan
mungkin nak kejor trip gamaknye..
setibanya kami disambut dgn sedikit jamuan..
 kami dihidangkan dgn minuman 
madu yg dicampur air suam dan limau kasturi
sedap juga taste dia..must try lg ;)
juga dijamu dgn kuih-muih tempatan
agak similir to Malaysian food kan..? 
layanan 1st class yu! ;)
 lepak2...exsesais mulut sebelum aktiviti seterusnya.. 
wallawehh disudahi dgn hidangan buah-buahan tempatan
kami kemudiannye dibawa bersiar2 sekitar pasar..
ohh aku syak ular sawa tu takut dgn aku...
maka aku pun nyuruk dendiam saje di belakang
keh keh keh :p
 hahaha muka ketat
aku takut lah kalu tetiba lebah tu masuk dlm baju ke
or masuk dlm tudung ke??
mau aku meraung satu kampung
so pegang cuit2 aje lah :))
eh pesal patploh kali aku ejas foto ni still terbalik gini aih??
selepas itu kami dibawa ke tempat perusahaan kecik pembuatan berasaskan kelapa
aku mencuba kopek kelapa..
somput juga dado nk ngabih kan sebiji
(err takde lahh..tu posing acah2 je..kalu betul2 mau tecabot siku aku)
banyak juga produk yg bleh dihasilkan dr kelapa & bahagian2 lainnya ya
...antaranya...
gula-gula
sabun..pun dari kelapa..
henbeg dr tempurung kelapa..
 pelbagai aksesori juga...
dan byk lagi lah..
dah maleh nk upload lg
hehehe :p



16 comments:

QueeN TerataI said...

wah.. syoknya jln2 bercuti ke Vietnam yer.. Tula ingt dulu masa belajaar kat sekolah nama delta mekong ni... :)

kasihredha said...

ingat salah masuk rumah...wallpaper baru cantikkkss
ular dan lebah tu pun akak takut...uwaaa...lariiii

bestnya olahraga mulut...best2

rasp said...

i nie tingin sgt nak ke vietnam sis...
dpt tengok pics pun jadik lah...
i pun kalo bab ular ker lebah ker...
kim salam jer lah....
geli & takut nak amik bergambar bersama....

IxoR@ said...

wahhhh syok kan....

cerita vietnam sy tak kuar lagi.... mood nk bercerita tak mai...

gambar mmg menimbun la....

tp best kan... sy tak sangka, dalam pada peknen2 pun sampai gak sana...

:)

IntaNBerliaN said...

syoknya g vietnam... sy xpnh lg sampai sana..

beg tempurung tu xpnh tgk sblm ni :-)

wahida said...

aku baru lepas gi tgk kat blog sis rasp...dia dpt ole2 dari Vietnam...sekarang ko tayang pulak ko jenjalan kat Vietnam...bertambah aku jeles....

arghhhh!! tidakkkk!!

m.u.l.a.n said...

oohhh... nak balik kampung.. rindu nya ke kampung halaman 10 tahun itu... hehee..

GreenJade said...

QT - vietnam best juga bcoz masih terjaga alam semulajadi nya :)

GreenJade said...

KR - hehe tetiba rasa wall paper sndiri mcm semak aje sis..hihihi

GreenJade said...

rasp - xpe one day sure sis dpt terjah ke sana..soping mmg best..heaven yu! mulah mulah hehehe

GreenJade said...

Ixora - hehe sy pon dh berhabok baru nk update sis..3 bln lepas..masa tu pon taktau yg sy ni dah pegnen hehehe

GreenJade said...

Intan - sy admire beg tempurung tu tp nk beli mcm bulky pulak..heheh

byk lg hasil seni dorang dr kelapa sis..suke lah tgk..

GreenJade said...

wahida - haaa masuk dlm next list ko nok..tak rugi ko terjah sana..bersoping memang best bangat hehehe

GreenJade said...

mulan - hehe sure lindu terkenang kisah lama sis di sana kan..vietnam best rupa2 nya..byk juga tempat menarik kat sana ;)

kakcik said...

Buah2an itu sangatmenarik selera.

GreenJade said...

kakcik - betul lah kakcik.ikut ati nk ngap semua..tp controllll...napsu hahaha