July 26, 2012

Suntikan Kancing GIGI


Pagi tadi..
akakJade ada check up di Klinik Kesihatan (KK)
kiranya first time buka buku pink lah
selama harini check up di spital private jek

terbeliak jugak bijik mata nurse bila diberitahu usia kandungan almost dah 7 bulan
and now baru terkedek2 pegi register di KK
nasib baik tak kene bebel
untung badan dpt nurse & dokter baik & lemah-lembut
cuma dorang adalah b'tanya reason lambat register aje..
hehe

tapi..
 suka tak suka..kena jugalah follow prosedur bagai tu..
al-maklum first time jengah KK ..
dr timbang berat, urine test, amik darah, 
MGTT (Modified Glucose Tolerance), yerkkk sumpah akak tak suka rasa glukos tu hahaha!!
till amik suntikan ATT/kancing gigi..
akak melawak jugak dgn dorang mau suntik kat GIGI mana pulok?
tergelak2 nurse ngn dokter :p


cilok dari Google: tengok jarum tu halus tadi macam dah boleh tau sure sakit

bab kena suntik tu akak ade sikit2 ngeri lah pd jarum ..ihiks
macam sakit jugak..kebas2 sebelah tangan
tapi takpe demi kesihatan ibu & anak ku redah..ku redha aje 
(biasanya dorang akan suggest utk suntik tangan yg kurang aktif bekerja..
so akakJade tadah je tangan kiri)
xceli curious jugak nk tahu sobab mosabab perlunya suntikan ATT tu
baik pulak puan dokter tu explained..
ngikut kefahaman.. suntikan ni sbg antibodi si ibu (anti tetanus gitu)
and mcm reduce tetanus infection risk, during operation/maternity nanti le..
Wallahualam..

yesss dah ade buku pink..!! ;)

 Ngomel KakJade: kad merah ni standby in case worst come to worst akak kena refer GH so takde le kelam-kibut terlantor tanpa belaian manje kat lobi spital gitu aje ehehehe..

19 comments:

m.u.l.a.n said...

ikut je cakap doktor.. sambil2 byk doa kan.. take care ya..

Bazilah (^0^) said...

lepas suntik kancing gigi aritu. 2-3 hari tgn kebas2 hehehe. next check up kene inject sekali lg..

Zalisa Maz said...

Wah, tahniah! Semoga baby dan ibu sihat lebih2 lagi berkat Ramadhan :)

kasihredha said...

sempat bergurau lagi ye..atau nak hilangkan takut...hihi
patut nya suntik je lah kat gigi kan..hihihi

Si Matatajam said...

Adoi jarum suntikan la..ngeri2....

GreenJade said...

mulan - okeh sis..tQ..u2 *mwahh*

GreenJade said...

BAzilah - ye la Bazi smpai hari ni tgn dok kebas2 sakit..nk angkat tgn pun denyut2..

GreenJade said...

Zalisa - thx friend.InsyaAllah.Amin :)

GreenJade said...

KR- haha tu la kasi hilang sket rasa neves..tu ler kan..patut nye suntik akt GG hihihi

GreenJade said...

Si MAtatajam - mmg ngeri walopon jarum tu kecik aje ekekeke

mamyharraz said...

masa suntik tak sakit..tp selepas tu haaa siaplah hehe selalu begitulah terjadi.

harap awk ok ya.take care dear :)

GreenJade said...

mamyharraz - betui tu sis..harini tgn rasa sakit ngilu2 jek..hehehe

anaa said...

uisshh preggy ehh...
penting gak buat kad merah ni walopun gi kat private..

memang tak leh tahan minum air gula tu kan.. manis dia rasa macam nak muntahh.. hee..

GreenJade said...

anaa - hahaha saya mmg teruk termuntah2..walopon sekali sedut je..sabor je ler..

Mariambebakar said...

Salam & salam kenal,

1st time mummy cuba explore blog ni..
mummy adalah diantara orang yang setia dengan KK masa check up mengandung. Actually not bad tho..
Bagus mereka buat check up agak detail, especially bagi kawasan KK yang tak sibuk..

The pink card is very important coz semua maklumat mengenai kandungan kita akan dicatatkan di situ..

Hmm, 7th month baru ke klinik, nasib baik nurse tak bebel,. Macam mummy pulak yang nak membebel..Jangan mare

GreenJade said...

MAriamBebakar - hehe larikk mummy dah marah hihihih

tu le mummy asik tertangguh nk gi KK..at last kena terjah jugak bila private suruh refer kt GH for safety sake.

IntaNBerliaN said...

sy dah kne kancing gigi ni awai bln 7 aritu.. start baby gerak terus kena..

MAY said...

sy da ad buku pink masa kdgn 5 weeks..tp time tu nurse kat kg bg.die suh reg kat kl..untungnye sis comp cover utk monthly checkup..comp sy cover utk deliver je kt private hosp.sbb tu gigih tgu glirn kat kk..huhu..jimat..:)

QasehnyaRania said...

bila agaknya dapat buat buku pink ni:D