May 30, 2012

Dua-dua best


Masih terasa di tekak cendol Haji Shariff, di tgh2 pokan Seromban nun..
(tak berapa nk igt lokasi..tp yg aku igt bangunan nye kaler ijo tergodang tgh2 bandor)
walopon sempoi tp tastenye cukup superb mables di tekak akak ni
aku nk mkn cendol pulut tp pulut abis...then order cendol jagung pong abis..
takde rezki kami ...so kami adik-beradik order plain cendol aje ler..
(emm tggu incek hubby blk Mesia nanti mau ngendeng2 ke sana lah..boleh ye abg ensem..ihiks)



nak tau best ke tak best...sila kira jumlah mangkuk tu :p
hehehehehe

tp...my mommy lg best...dpt naik unta jenjalan-jalan nun di fadang fasir...
tak hajak akak pulak tuu...uhuhuhu

  

20 comments:

QueeN TerataI said...

dah lama rasanya x mkn cendol.. errr tetiba teringin plak

GreenJade said...

QN - hehe kat klang pun ade sis...area simpang 4 sg udang nun...sedap gak..

MOH KEMBARA said...

Salam Yong,
sedap tak sedap cendol ni, yg kita rasa dulu2 paling sedap, sbb diorang boh gula kabung. Cendol sekarang tak tau diorang boh gula apa. Hai...beraninya mak naik onta!

kasihredha said...

nanti kalau dah tau lokasi kasi tau ye...boleh akak singgah on the way balik kg suami...
sampai 4 mangkuk sure sedap sgt kan

m.u.l.a.n said...

baru makan cendol kawan buat kemarin... orang Penang mari punya tu mmg ummpphh lah...

IntaNBerliaN said...

ni yg rs nak g cr skrg gak cendol pulut ni.. hihii

GreenJade said...

mOH Kembara - Wsalam sis. betul sis cendol dulu2 mmg best sgt.cendol skg deme belasah boh gula merah je.

GreenJade said...

kr - mmg sedap n murah kak singgit tiga posen jek cendol biasa...femes Hj Shariff ni rupanya meniaga dr awal 1930-an lg..

lokasi dia kt tgh2 bandar seromban..bangunan dia dr jauh dh nmpk..kaler ijau mnyerlah setongkol..kat area jalan Yamtuan kate nye..

GreenJade said...

Mulan - perghhh air tgn org Penang mmg mables ;)

GreenJade said...

Intanberlian - hehe sila2 sis..nnti share2 kt blog ya..mau amik aura..hihihi

wahida said...

aku pernah baca blog sapa ntah promote pasal cendol Haji Sharif ni...dah dekat ngan umah MIL aku ni...tapi tak terpergi2 lagi...

nak masukkan dlm list JJCM aku lah...hehe...

GreenJade said...

Wahida - sila2..mmg berbaloi ko terjah situ. sedap, nyaman...& murrahhh

~Beb~ said...

Mmg cendol ni paling sodap kek somban sojak dahulu kale :)

atuk said...

Assalamualaikum GJ


Salam ukhwah

datang2 ajer dah ada rezeki...

GreenJade said...

Beb - ituler kwn2 kek nogori dh lamo dok rekemenkan..mmg sodap lah. I like like like :)

GreenJade said...

Atuk - salam ukhwah 2u2 atuk..thx sudi singgah

hehe singgah jamu mata aje la atuk yer..hihihih

ViviLim@Mrs.Nurulazmi said...

wow!byk byk bekas mangkuk cendol tu. pasti sedap jawapannya =0).
tergoda pulak bila baca entri ni. nak carik cendol pulut la ptg ni =0)

SURIA AMANDA said...

waaa...orang Seromban ko?follow sini yer...i orang seromban jugak..kerja jer kat KL

GreenJade said...

Vl@MN - hehe sila2 sis..cendol mkn time panas2 ni mmg nikmat gitu :)

GreenJade said...

SuriaAmanda- sy org Perak..sesajo gi Seromban JJCM kek sano..hehehe..
thx sudi jengok2 sini & follow ya :)