rindu nye pada blog kesayangan ni
kekangan masa menyebabkan beliau terabai
Tak tau nak start entry mana satu..dari ceruk mana dulu
banyak cerita suka duka bahagia derita gembira...cewahh
just start dengan pembuka selera ya
PUDDING TRIFFLE
lapis atas (A)
1 tin koktail buah
sepeket jelly (brand nona)
lapis tengah (B)
3cmb tepung custard
secubit garam
1 tin susu cair (akak pakai Carnation)
1 tin air
1/2 cawan gula
lapis bawah(C)
swiss roll (dipotong & disusun rapat2 & direnjis2 sedikit air koktail buah)
sempoi aje pung (abai kan hero separa bogel di atas)
buat 3 layer aje - KEK, PUDING custard & jelly + koktail,
lembut lentok-meliuk2
nak makan kena cedok dengna sudu atau senduk
hasil tak berseni ku..
biar buruk di mata ...sedap di tekak..kih4
88===========================================================88
CHEESE CAKE
Bahan2 kek
250gm cream cheese
1 biji telur
1/2 cawan susu pekat
1cmt parutan lemon
sedikit esen vanila
Bahan2 dasar
setengah peket digestive biscuit
1/4 butter untuk digaul bersama biskut
Cara
-hancurkan biskut digestive & digaul bersama butter (agak2 boleh dikepal)
- then simpan sebentar di dalam peti ais
- campurkan kesemua bahan untuk membuat cake & putar selama +-5-10minit
- angkat & tuangkan ke atas lapisan dasar (biskut)
- bakar (1 jam) if kukus (45 minit)
akak suka buat dua versi - KUKUS & BAKAR
tapi tekak lagi suka kukus
berbanding oreo & digestive -
akak lagi suka digestive biscuit disebabkan teksturnya yg lembut
ini versi kukus
ini pun versi kukus...
sedap..moist2 gitu
88=======================================================88
MINI PIZZA
bahan2 sila jenguk2 di bawah ya
v
v
roti slice yg tak habis jangan dibuang
boleh di re-cycle untuk sesuatu yang melazatkan
Mulakan dengan Bismillah...
filling - adalah kesemua bahan2 di atas yg telah di potong2
teburkan sedikit sos tomato puri (jika tiada tomato sos pun boleh saje)
hiaskan dengan bahan2 lebihan
jika suka boleh juga ditambah ikan bilis & sebagainya ikut selera memasing
88=================================================88
BANANA CHEESE+CHOCOLATE RICE
ini versi kak Jade
pisang berangan / pisang emas rasa lebih enak
tapi ikut selera masing2
8 biji pisang berangan digoreng
sedikit susu pekat
cheese (parutan cheese)
chocolate rice
sedap dimakan semasa panas2
dah sejuk...feel & taste agak 'kureng' sikit..
88=============================================88
SERAWA LABU
separuh labu dipotong dadu
gula kabung/gula merah
1 tin susu creamer
2 cmb sagu
daun pandan sebagai pewangi
air
air
Sekian sessi masak-masak mengikut selera tekak...
3 comments:
Ohh semua pun peberet sy..sedapnya la hai
Terbaek..
sodap banget ni semua....
hero dah besaqqqqqq...
Post a Comment