Semalam tekak teringin masakan ala2 western
maka dengan gigih mencari bahan2 untuk dibuat steak
Alhamdulillah..first time buat terus menjadi..
ya Allah syukur pada-Mu kerana memudahkan niat ku utk menjamu hubby
dgn feveret food beliau ini..
maka terhasil lah steak simple kak Jade
(takde coleslaw, tp akak gantikan dgn mixed vegi & green peas)
walaupun simple yg penting kena pada tekak kami..nyammm nyamm
Alhamdulilah..seronok tengok hubby happy makan bertambah2
(oh ya hubby ku sdg bercuti & berada di Mesia rite now..yiiahoo!!!)
Bahan2 steak
3 keping daging lembu
6 ulas bawang putih (ditumbuk lumat)
1 inci halia
sedikit mixed herbs
2 cmb kicap pekat
2 cmt serbuk lada hitam
1 cmt olive oil
3 cmb sos steak
Cara2
- gaulkan kesemua bahan di atas & perap selama 3-5jam
- bakar di dalam ketuhar (ikut selera anda samda mau rare or medium or well done)
Sos Lada Steak
Bahan2
olive oil (pengganti butter)
3 ulas bawang putih (akak tumbuk lumat)
1 cmt tepung jagung
2 cmb sos tiram
5-10 biji cendawan butang (ikut selera anda)
air rebusan daging (atau boleh juga pakai kiub ayam)
lada hitam (dikisar)
lada sulah (dikisar)
sedikit garam
Cara2
- tumis bawang putih, setelah garing masukkan bahan2 seterusnya.
- then masukkan tepung jagung (untuk melikatkan kuah)
- kacau2 & secukup rasa.
- angkat
Jom kita masak2 makan2 sesama famili...mengeratkan silaturrahim sesama famili..boleh makan sepuas hati..sesenang hati....yeahh! :)
6 comments:
saya paling tak reti nak anggar bile daging dlm ketuhar masak..huhu...tak reti tak reti..dl bt daging bakar dlm oven..hasil..keras kentung.terus tak buat dah.
May - kena betul2 ikut baking mode & suit tempe rasanya..akak semalam pun almost nk rentung x perasan grill mode kt oven tu ade 2 types rupa2 nya..ferghh!!! hahaha
sy berani mkn kat kedai jer sbb x reti nak bajet da masak ke belum daging tu he3
Sedapnyaa.. TQ share resipi GJ
lia - sy pun cuba2 je lia..seram2 sejuk gak takut daging tu keras kejung..asik dok pantau terjengok2 jek semalam..hehehe
Rinna - sam2..sharing is luving kata nye..hehehe
Post a Comment